Belföld

Orbán Viktor rendkívül népszerű a “normális emberek” között Szlovákiában

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.01.16 | 16:48

Orbán Viktor Robert Fico szlovák kormányfővel tárgyalt Budapesten.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is, ezért megkezdik egy újabb kétoldalú együttműködési csomag előkészítését

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel.

Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a hivatalába nemrég visszatért Robert Ficót köszöntve azt mondta, hogy “évek óta vártunk erre a találkozóra”.

Először 2012 áprilisában, most pedig már 33. alkalommal tartottak kétoldalú találkozót, ami talán Európa-rekord

– jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a folyamatosság, a biztonság és a stabilitás a legfontosabb politikai érték, ezért egy ilyen hosszútávú kapcsolat nagy érték, mindkét nép javát szolgálja. A két nép történelmét nem lehet egymástól elválasztani, és a mélyben van egy nagyon erős civilizációs kapocs, a latin kereszténység világa – mutatott rá.

Hozzátette, hogy Magyarország és Szlovákia érdekei “legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, mindkét ország számára fontos a szuverenitás.

Magyarország részéről – és úgy érzem, hogy itt van azonosság – nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba

– tette hozzá.

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak,

amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá ahhoz, hogy 2024 elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben.

Robert Fico a sajtótájékoztatón azt mondta, már régóta megbeszélték Orbán Viktorral, hogy a kapcsolatuk a két ország tengelyén kell, hogy haladjon. Ez így is zajlik, és így is fog maradni – írja a 24.hu.

Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között, mert az országod nemzeti érdekeiért harcolsz, nyíltan beszélsz a nemzetközi szervezetek hibáiról, és keményen kiállsz az országod szuverenitása mellett

– udvarolt magyar kollégájának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló