Belföld

Mindenkit érint: fontos dolgot jelentett be a fogyasztóvédelem!

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.20 | 17:48

A fogyasztóvédelem meghatározta, mennyi árstopos terméket kell tartaniuk az üzleteknek.

Meglehetősen zavaros jogszabállyal tenne rendet a fogyasztóvédelem az árstopos termékek körül kialakult zűrzavarban. „A kereskedő készletét szükség szerint a (…) meghatározott mennyiség kétszeresének mértékéig, és a vásárlók számára történő

kihelyezését olyan mennyiségben köteles biztosítani,

hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen” – írja a Portfolio, idézve a fogyasztóvédelem árstopos termékek készlettartására vonatkozó friss kiadványát. A fogyasztóvédelem viszont azt is írja, hogy „Az árstoppal érintett termékeknek folyamatosan rendelkezésre kell állnia az üzletekben a polcokon, kivéve, ha az adott üzlet aznap a 2021-es, illetve a 2022-es évi átlagos napi mennyiség kétszeresét már kiárusította”. Ami azért nem egészen egyértelműsíti a helyzetet.

A szakértők közt most nagy vita van arról,

hogy mennyi terméket kell kihelyezni a polcokra reggel. Az üzleteknek két választásuk van:

  • reggel kiteszik a korábban (2021-es) eladott mennyiség kétszeresét, vagyis duplájára növelik a kínálatot,
  • vagy folyamatosan figyelnek, hogy ne fogyjon el a polcokról, és töltik fel, amikor csökken a kínálat.

Egyes értelmezések szerint azonban nem jelent gondot,

ha éppen elfogy a termék, és akkor helyeznek ki újat az üzletek. Ám egyik forrásuk szerint ha nem fér a polcra a teljes készlet, akkor folyamatosan tölteni kell, amíg el nem fogy a 2021-es eladott mennyiség kétszerese. Utána már nem kell tölteni. Van olyan értelmezés is, hogy az üzleteknek nemcsak azt kell igazolniuk, hogy kétszeres készletet tartanak, ha éppen nincs a polcon a termékből, hanem azt is, hogy el is adták.

Annyi biztos, hogy ha több árstopos terméket adnak el

a láncok – márpedig a magas készlettartás miatt ez borítékolható –, akkor megnő az árstop miatt keletkezett veszteségük is, hiszen ezeknek a termékeknek a beszerzési ára magasabb, mint amennyiért kínálniuk kell. Ezért a növekvő veszteséget igyekeznek majd beépíteni a nem árstopos termékek áraiba. Már aki tudja, a kisebb boltoknak ugyanis ez már nem megy: közülük sokan már most is bezárnak.

Nagy kérdés az is, hogy a boltok miként fogják tudni beszerezni

a megemelt mennyiséget, ugyanis a magyar élelmiszergyártók nem tudnak ehhez alkalmazkodni. Az üzletek egyébként már nem is akarják magyar termékekkel megoldani a kérdést. Ezeknél ugyanis általában van olcsóbb importtermék, amin kisebb a veszteség.

Hamarosan jöhet az élelmiszerárstop vége is


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló