Belföld

Az éj leple alatt korlátozta megtakarításainkat a kormány!

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.13 | 09:48

Sokak számára váratlan módon, a kormány egy új rendelettel korlátozza a Start-számlákra (más néven babakötvény) való éves befizetések maximális összegét.

A friss módosítás az életkezdési támogatásokról szóló törvényt érinti, és rögzíti, hogy egy naptári évben a befizetések összege nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot. A változás a 2024-es évtől lép életbe, és azon befizetésekre alkalmazandó, amelyeket e rendelet hatálybalépését követően teljesítenek.

A hátterében az állhat, hogy az elmúlt évben az átlagos infláció Magyarországon 17,6% volt. Ennek eredményeként a babakötvényekre 3 százalékpontos kamatprémiumot fizetnek, így az idei évtől kezdődően a babakötvények 20,6%-os kamatozásban részesülnek. Ez egy vonzó megtakarítási lehetőség lehet a szülők számára, akik gyermekük számára takarékoskodnak.

A Portfolio jelentése szerint a babakötvények hazai állománya december végén közelítette meg a 280 milliárd forintot. Azonban ez a megtakarítási forma kevésbé népszerű lehet, mivel a konstrukciót a gyermek 18. születésnapjáig kell fenntartani, és még ekkor is csak a gyerek rendelkezhet az összeggel.

A korlátozásokkal a kormány célja a babakötvények vonzerejének mérséklése – a magas infláció miatt nem tudnák tartani a rendszert másképp.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló