Belföld

Szigoríthat a kormány a nők nyugdíjba vonulásán

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.15 | 17:48

A Nők40 átalakítása jelentős politikai kockázattal jár.

Egyre nehezebben fenntartható a nők 40 éves jogviszony után történő kedvezményes nyugdíjazása, így várhatóan két év múlva hozzá fognak nyúlni a rendszerhez – írta a portfolio.hu-n megjelent elemzésében Farkas András nyugdíjguru, akinek számításai szerint idén már
467 milliárd forintba kerül a nyugdíjkasszának ez a kedvezmény – írja a 24.hu.

Fotó: Pixabay

A Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást, míg a következő években várhatóan további 233 ezer hölgyet csábít el a korhatár előtti nyugdíj lehetősége. A Nők40 feltételei 2027-től (a 2026-os választási évet követően) szigorodhatnak, hiszen 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést (még) nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év. Ennek következtében Magyarországon kialakult egy feltehetően nem szándékolt de facto kettős nyugdíjkorhatár: a férfiak csak 65 éves életkoruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe kerül.

A nyugdijguru felhívja a figyelmet arra is, hogy a Nők40 átalakítása jelentős politikai kockázattal jár.

Miután a Nők40 eleve politikai döntés alapján született, a jövőjét is elsősorban politikai megfontolások (és nem nyugdíjszakmai érvek) határozhatják meg.

A Nők40 kétszeresen unikális egyrészt az egyetlen olyan nyugellátás Magyarországon, amely a korhatár betöltése előtt igénybe vehető, másrészt az egyetlen olyan nyugellátás a modern nyugdíjrendszerekben, amelyet annak ellenére sem terhel semmilyen levonás, hogy a korhatár betöltése előtt veszik igénybe.

Forrás: 24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.