Belföld

Brutális drágulásra készülhetnek ennek a banknak az ügyfelei

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.03 | 17:18
  • trendindex: 3

A tavalyi infláció mértékével, 14,5 százalékkal drágulnak az utalások, a bankkártyák, a számlavezetés és jóformán minden díj az OTP-nél. Több nagy pénzintézetnél is hasonló emelés várható az elkövetkező hónapokban – írja a Bank360.hu.

Követi az inflációt a bankolás költsége

A bankkártyák összes költsége is emelkedett, a betéti kártyák éves díja éppúgy megugrott, mint a hitelkártyáké. A sima forint alapú betéti kártyáknál egy átlagos Mastercard vagy Visa típusú kártya éves díja az eddigi 6712 forintról 7685 forintra emelkedik majd.

Az új PIN-kód igénylése betéti kártyáknál 678 forintra, hitelkártyáknál 686 forintra emelkedett, többe kerülnek az ATM-es készpénzfelvételek minimális és maximális díjai az ingyenes tranzakciók kivételével. Emelkedett az ATM-es készpénzbefizetés és egyenleglekérdezés díja is.

A hitelkártyáknál emelkedett a zárlati díj, az olyan díjak, mint a csoportos beszedési megbízás a hitelszámla rendezésére, aki a teljes összeget szeretné a folyószámlájáról visszafizetni, már 1344 forintot fizethet ezért havonta, aki csak a minimális összeget törlesztené, annak ez 148 forintjába kerül. Természetesen a hitelkeret túllépése és a késedelmi díj is emelkedett.

Drágulnak a hitelek is

A bank honlapján fent vannak már azok a hirdetmények is, amelyek a hitelek várható kondícióit tartalmazzák, ezeknél viszont többnyire csak április 1-től emeli a díjakat az OTP. Akkortól viszont minden hitelnél nőnek a költségek.

A lakáshiteleknél egyebek mellett a hitelbírálati díj, a folyósítási jutalék, a levelezés díja, a szerződésmódosítási díj, az ügyintézési díj is emelkedik. Többe kerül majd a hitelbiztosíték felülvizsgálatának díja is. Ugyanígy emelkednek a díjak a babaváró támogatásnál és a személyi kölcsönnél is áprilistól. Az ügyintézési díj, a szerződésmódosítások díja, a hátralékos hitelekkel kapcsolatos banki költségek kivétel nélkül átárazódtak.

A kamatváltozások egyes hiteleknél már márciustól életbe léptek. A babaváró támogatásnál csökkent például a referenciakamat, a lakáshiteleknél szintén kamatcsökkenést jelentett be a bank, a folyószámlahiteleknél bizonyos esetekben szintén mérséklődött a teljes hiteldíjmutató (THM), de számos esetben nőtt is.

Az OTP mellett várhatóan a többi, eddig még nem változtató bank is lép majd, és emeli a díjait áprilisban vagy az azt követő hónapokban. A már ismert esetekben mindenhol a tavalyi átlagosan 14,5 százalékos inflációval azonos lesz a drágítás mértéke – írja a Bank360.hu.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló