Belföld

Orbán Viktor mindenkit érintő, fontos bejelentést tett

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.24 | 18:22

A kovid miatti vészhelyzetet megszünteti Orbán, mostantól háborús veszélyhelyzet lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookján jelentette be, hogy – mivel a kovid vészhelyzetre már nehezen lehetne hivatkozni – mostantól „háborús veszélyhelyzet” miatt fogják szűkíteni a jogokat.

“Egyetlen percet sem vesztegettünk,

mert a szomszédunkban háború zajlik, olyan háború, aminek még senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat, és veszélyezteti a családok energiaellátását, anyagi biztonságát is” – magyarázkodott Orbán.

Orbán új megfejtéssel is szolgált a híveinek:

szerinte a brüsszeli szankciók okozzák az áremelkedéseket, sőt azt is észrevette, hogy a világ gazdasági válság előtt áll. Megint elmondta azt a senki által nem ellenzett fordulatát is, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Ennek a legfrappánsabb módja pedig az, ha ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet, amely „lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.”

Holnap már az első döntésekről fog beszélni.

A fideszes többségű parlament kedden megszavazta a Szájer József által tíz éve szerkesztett, gránit szilárdságú Alaptörvény tízedik módosítását, egyben a katasztrófavédelmi törvény módosítását is. Mostantól Orbán kormánya veszélyhelyzetet hirdethet szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. Ez idő alatt a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet,

valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendeletek 15 napig maradnak hatályosak, kivéve, ha a parlament felhatalmazást ad a kormánynak ezek meghosszabbítására. A külpolitikailag teljesen elszigetelt és az olajembargós zsarolásával is megbukni látszó Orbán legújabb trükközésének oka az, hogy a járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, május 31-én megszűnik. Szerencsére az új Alaptörvény-módosítás után továbbra is fent lehet majd tartani a rendkívüli jogrendet – csak akkor mi szükség az úgynevezett „kétharmadra”?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.