Belföld

Kormányinfó: Ezek a bejelentések az ön pénztárcáját is érintik majd

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.25 | 16:48

Ma 15 órától Kormányinfót tartott Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Háborús időket élünk, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a költségvetés tervezetét – jelentette ki Varga Mihály.

A kormány a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekszik, az eddig elért eredményeinket nem szabad veszni hagyni, tette hozzá.

A pénzügyminiszter elmondta, olyan költségvetés kell, ami megvédi a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés lesz, ezért a honvédelmi kiadások meghaladják a magyar GDP 2%-át. Megjegyezte, a kormánynak azzal kell számolnia, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni.

Megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de piaci konszolidáció esetén sor kerülhet ezek kivezetésére.

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében pedig megmarad a rezsivédelmi alap is.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta,

2023-ban 1,5 százalékkal számol a kormány, de 2024-ben már 4 százalékot is elérheti a bővülés, miközben jövőre 2,9 százalékos államháztartási hiánycéllal kalkulál a kabinet.

A kormány kiemelten kezeli a magyar családok támogatását, továbbra is biztosított többek között a kedvező jövedelemadó, a 13 havi nyugdíj megtartás a 25 év alattiak SZJA-mentessége is.

A családtámogatásra is három és félszer több jut, mint 2010-ben – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A nyugdíjasok védelme a háborús helyzetben is biztosított, az inflációkövető nyugdíjak és a 13. havi nyugdíj is marad.

Az a célunk, hogy Magyarország 2024-ben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, valamint a rezsivédelmet is fent tudjuk tartani

– tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásai kapcsán, hogy Magyarország fontosnak tartja azt a célt, hogy hazánk mérsékelje a költségvetési hiányt.

Megfőztem egy középkori receptet – mutatom is az eredményt!

Magyarország azon egyedülálló országok közé tartozik, ahol az előző három választási évben a kormány képes volt az államadóssági hiány csökkentésére, azonban nem mindegy, hogy miként érjük el ezt a célt.

A bizottság javaslatát elutasítjuk, a rezsicsökkentés megszüntetésére a bizottság nem tehet javaslatot. Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait. Hazánk csökkenteni fogja a hiányt, azonban ezt képes anélkül megtenni, hogy elfogadná a bizottság tanácsát – tette hozzá.

Varga Mihály továbbá arra is rámutatott, hogy

az infláció csökkenő pályára fog állni, 2024-ben jelentősen csökkenti a magyar kormány az inflációt, éves szinten várhatóan 6 százalék körüli értéket fog a kormány célul kitűzni és elérni.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosának felvetéseire reagálva Gulyás Gergely kifejtette: a biztos kondicionalitási eljárásról beszélt. Ennek az eljárásnak nincs meghatározott időtartama, bármikor lezárható. Hozzátette: ez a Magyarországnak járó költségvetési pénzeket csak kis részben érinti.

Az Európai Unió feltételeit teljesítettük és az igazságszolgáltatási reform ügyében is megegyezés született – sorolta Gulyás. Hozzátette: Külön kell választani a kondicionlaitási eljárást a költségvetési pénzek kérdésétől. Úgy fogalmazott: ha Brüsszel nem szabna újabb feltételeket, ezt az eljárást már rég lezárhattuk volna. „Június-júliusban már küldhetjük a számlákat Brüsszelbe” – fűzte hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Időjárás
Nem vagyunk kint a vízből
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 11.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.