Belföld

Ez lehetett az oka, amiért nem találták meg Suhajda Szilárdot

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.30 | 15:18

Az ATV Start című műsorában szólalt meg a szakértő.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, három serpából és egy helikopterből álló csapat indult a kimentésére, de nem találták meg Suhajda Szilárdot, aki bő ötven méterrel lehetett a Mount Everest csúcsa alatt. Suhajda az utolsó életjelét szerda este adta, amikor közel 8800 méter magasságban tartózkodott. Mivel az ilyen körülmények között szinte lehetetlen több éjszakát átvészelni, a mentőcsapatok már csak a hegymászó holttestének megtalálására koncentráltak.

Sokan felháborodtak azon, hogy nem hozták le egyből a serpák Suhajda Szilárdot a hegyről, azonban Kollár Lajos szerint normális reakció volt. Mint mondta, abban a magasságban nagyon kicsi százalék lehet az, amikor mentésre adja a fejét egy csapat vagy egy mászó. Hozzátette: ha felmérik, hogy agyi ödéma vagy fagyási sérüléseket szenvedett valaki fent, azon lehetetlen segíteni, ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék – írja az ATV.hu.

Valószínű, azért nem találják Szilárdot, mert az agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadék részre, lejtő részre, és lezuhant

– fogalmazott Kollár Lajos.

Megjegyezte, hogy a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel, de ez az, ami sokszor a halálba lépteti a hegymászót.

Majd úgy fogalmazott: a hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön, de ilyen sokszor előfordul.

Itt búcsúznak ma Suhajda Szilárdtól


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló