Belföld

Indul a szentjánosbogarak tánca, ne hagyd ki a látványt!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.12 | 07:13

Némelyiknek olyan erős volt a fénye, mintha elemlámpa villanna fel a távolból. Igen, június második hete körül indul a szentjánosbogarak násztánca, amely a napforduló környékéig, tehát összesen másfél-két héten át tart.

Kik is ők, és mit kell tudnunk róluk?

Magyarországon három szentjánosbogár-faj él (a nagy-, a kis- és a törpeszentjánosbogár), de a világban több mint kétezer alfaj létezik. Jobbára erdős, hegyes területeken érzik jól magukat, de a dús növényzetű, nedves, cserjés réteket is kedvelik, hiszen fő eledelük az aprócska csiga.

A szentjánosbogár élete a májusi, júniusi időszakban indul, amikor a kifejlett bogarak kikelnek. Főként alkonyatkor és sötétedés után aktívak, de az igazán romantikus násztáncukat csak ilyenkor, június második felében láthatod, amikor rajzani kezdenek, hogy megtalálják tökéletes társukat. Voltaképpen az életükért keresik a „szerelmet”, hiszen ha tíz napon át nem termékenyül meg a nőstény, elpusztul. Igaz, utána sem számíthat hosszú életre.

De hogyan is történik mindez?

A hím és a nőstény szentjánosbogár románcának záloga a luciferin, amely a különböző biolumineszcens élőlényekben található szerves vegyületek gyűjtőneve, és nevüket Luciferről, a fényhozóról kapták. Ezek, ha oxidált állapotba kerülnek, fényt bocsátanak ki: így talál egymásra a két ellenkező nemű szentjánosbogár.

A hím és a nőstény között lényeges különbség, hogy a nőstény szárnyfedői és hártyás szárnyai hiányoznak, így repülni nem tud. Miután – a sötétedés beálltakor – felkapcsolta lámpását, a földön, esetleg kisebb növények csúcsán ringatja a potrohát, hogy a hím könnyedén rátaláljon. A hím magasan repkedve „csajozik”, akár ötven méterről is képes felfigyelni a rá váró társra.

Ha az aktusra sor kerül, és a nőstény megtermékenyül, többé nem világít, hanem minden energiáját arra használja, hogy tojásokat rakjon, és azokat megérlelje. Erre általában egy eldugott, sötét, nyirkos helyen kerül sor, és összesen 50-100 tojásról van szó, amelyek kissé világítanak a sötétben. Az utódok születését már nem éri meg, hiszen hamarosan elpusztul.

Hol nézhetjük meg ezt a különleges jelenséget?

Tulajdonképpen bárhol, ahol van erdő, és nedves, nyirkos rét is található a közelben. Elég sötétedés után, lámpa nélkül sétálni egyet, persze csak óvatosan, lehetőleg kisebb csoporttal és fütyörészve, hogy a vaddisznók távol maradjanak (nem mintha bántanának, csak riadalmukban könnyen elsodorhatnak, sérülést okozva ezzel).

Szervezett túrákat az Alcsúti Arborétumban is tartanak ebben az időszakban, idén június 15-től várhatóan két héten át. A túra útvonala 1,5 kilométer, átlagosan másfél órán át tart, tehát kisebb gyerekekkel is nyugodtan el lehet indulni. Emellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is szokott nyílt túrákat tartani kimondottan azzal a céllal, hogy az érdeklődők szemtanúi lehessenek a szentjánosbogarak rajzásának.

Lélegzetelállító látvány, megéri!

Nyitókép: Pixabay CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.