Belföld

Figyelem: országszerte kiadták a hőségriadót, kevésbé ismert veszélyre is figyelmeztettek

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.21 | 08:18

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el szerdától péntek éjfélig.

Az országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást rendel el Magyarország egész területére.

A tartós hőség terheli az egészséges szervezetet is.

Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Kánikula idején – kiemelten 11–15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a megterhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.

MTI/Balogh Zoltán

Autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat:

kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet benne. Félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

Mivel a szokásosnál több vízre van szükségünk,

figyeljünk a folyadékbevitelre. Vízparton 11 és 15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget. A szem védelme érdekében

javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése.

A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!

A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba, és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.