Belföld

Itt a krah! Az egyszerű lakossági ügyfelekre is lesújt a kamatstop!

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.04 | 08:18

A jómódúak után az átlagemberekre is lesújt a kormány friss intézkedése.

A szeptember végéig meghosszabbított kamatstop a sima lakossági betéteket is érinti, nem csak a vagyonos privátbanki ügyfeleket. A rendelet szerint a magánszemélyeknek nem lehet a három hónapos diszkontkincstárjegyek átlagos aukciós hozamánál magasabb kamatot fizetniük 20 millió forintnál nagyobb bankbetéteikre.

Az intézkedés a látra szóló és legfeljebb egyéves lejáratú betétekre vonatkozik. Azok a bankok, amelyek korábban két számjegyű kamatot ajánlottak, most módosítaniuk kell az ajánlataikat, és a 20 millió forint feletti betétek esetében maximálniuk kell a leköthető összeget. A kamatsapka bevezetésének célja az volt, hogy megakadályozza az intézményi befektetők és a vagyonos ügyfelek pénzének jegybanki betétben történő elhelyezését, valamint csökkentse annak vonzerejét.
Miközben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) jogszabályokkal igyekszik megakadályozni a megtakarítások magas kamatú jegybanki betétbe és kötvénybe áramlását, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször is hangsúlyozta: elégedetlen az alacsony betétkamatokkal, azt szeretné, ha a bankok többet fizetnének a lakossági megtakarításokra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló