Belföld

„Olyan drága lesz a majonéz, hogy leszoksz róla” – brutális drágulást jósol a magyar Spar vezére

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.04 | 11:48

A drágulás biztos, de áruhiány nem lesz.

Heiszler Gabriella, a  SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak beszélt a Magyarországon évtizedek óta ismeretlen drágulás jelenségéről.”Nem kell attól tartani, hogy bármiből komoly hiány lesz, viszont az, hogy elszáll egyes termékek ára, sajnos ténykérdés” – mondta. Heiszler szerint a láncok, így

a Spar sem tud érdemi hatást gyakorolni a fideszes kormány döntéseire.

Csak akkor tudnak hatást elérni, ha más érdekeltekkel (feldolgozókkal, gazdákkal) együtt lépnek fel. Az extraprofitadóval kapcsolatban a legnagyobb aggályuk az, hogy egy élelmiszer-kereskedő, ha jól dolgozik, kb. kettő százalék profitot termel – és ez is csak nagyon hosszú távú átlag. Ehhez képest a láncok adósávja jövő év január elsejétől 4,1 százalék, idén pedig a 2021-es év kiskereskedelmi adója 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell még pluszként befizetni.

Ez tehát nem „extraprofitadó” – jelentsen az bármit is,

hanem forgalom alapján kivetett plusz különadó. Amit most, november 30-ig pótlólagosan be kell fizetnie a SPAR-nak, az a cég tavalyi adójának nyolcvan százaléka, azaz 10,5 milliárd forint. Az energiaárak, az ukrán háború mind hatással vannak az árakra. A KSH szerint 15,6 százalék az áprilisi élelmiszer-infláció. Ez eleve beindítja a fogyasztók „lefelé vásárlását”. Ha pedig nem a drága brand-terméket, hanem az olcsóbb saját márkát veszik, azzal szűkül az árrés is. Most iszonyatosan sok hatás érvényesül egyszerre – panaszolta Heiszler.

Szerinte

attól nem kell tartani, hogy bármiből komoly hiány lesz.

De az ténykérdés, hogy vannak olyan termékcsoportok, amelyeknek nagyon elszáll az ára. Emiatt az előfordulhat, hogy bizonyos termékek receptje megváltozik, vagy olyan drága lesz, hogy már nem veszi meg a vevő. Tehát „olyan drága lesz a majonéz, hogy leszoksz róla” – fogalmazott.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.