Belföld

Ilyen volt a régen a nyaralás a Balatonon

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.04 | 12:18

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

A magyar tenger. Nekünk, magyaroknak a Riviéra. S azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak külföldre utazni, szinte egyöntetűen az elsőszámú szóba jövő vízparti üdülőhely a nyárra. Egyesek szerint semmi nem változott a múlt század közepe óta, mások szerint már semmi nem a régi. Megpróbáljuk korabeli fotók segítségével visszaidézni az egykori balatoni nyaralások hangulatát.

Amikor még nem 4-5 csillagos szállodákban nyaraltunk: 1959 augusztusában kempingezők kártyáznak a Balaton-parton, sátruk előtt

Ennyi, meg egy bambi – hallható gyakran napjainkban is, és mindenki rögtön tudja, hogy nem az őzikéről van szó. S valóban: a főtt kukorica, lángos, sör és a szénsavas, narancsízű cukros üdítő, azaz Bambi – minden belföldi nyaralás elmaradhatatlan kellékei a mai napig, bár a Bambit 1968 után fokozatosan fölváltotta a kóla. A Balaton-part tipikus figurája volt a múlt században a felüdülni vágyókat triciklijéről kiszolgáló mozgóárus.

1977-ben a strandon üdítőt szállító mozgóárus

Igaz, hogy a Balaton mellett nem csak enni és fürdeni lehet, mégsem mehetünk el szó nélkül a nagy csobbanás, azaz a Balaton-átúszás mellett, amelynek igazán nagy hagyománya van. 1977-óta Révfülöp és Balatonboglár között rendezik meg, s ugyan néhány év kimaradt, de idén már a 37. alkalomra készülhetnek az úszás kedvelői.

Egy régi rajt 1983-ból. 2500 ember ereszkedett vízbe Révfülöpnél, hogy teljesítse az 5200 méteres távot

Volt idő, amikor német turisták hadai foglalták el a balatonparti üdülőhelyeket. Népszerű találkozóhelye volt a kelet-és nyugatnémet rokonoknak, baráti társaságoknak a magyar tenger partja. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a rendszerváltást megelőző nyarakon majdnem 7 millió vendégéjszakáért fizettek csak a német vendégek a Balaton mellett. Jöttek kempingbe, szállodákba, gyakran azt az érzetet keltve, hogy magyar szót szinte nem is lehet hallani a Balaton partján.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló