Belföld

Komoly árhullámok indultak el a magyar folyókon

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.04 | 16:48

A rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan eloszlású augusztusi csapadék rekord közeli árvíz helyzetet okozhat folyóinkon.

Az elmúlt napok esőzése árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is – közölte péntek délután az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mivel a hétvégén több hullámban is komoly esőzésekre lehet számítani,

ezért pénteken megkezdte működését a több igazgatóság munkáját összehangoló vízügyi országos műszaki irányító törzs. Az OVF felhívta arra a figyelmet, hogy a hidrológiai előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek. A meteorológiai helyzet magas bizonytalansága miatt tehát

a hidrológiai előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek.

Számítások szerint amennyiben az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje.

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható

500-550 centiméter körüli vízállással (ez jelentősen elmarad az elsőfokú riasztást kiváltó 620 centimétertől). A Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén már péntek reggelig is jelentős, az előre jelzettet meghaladó mennyiségű eső hullott. Ennek hatására

intenzív vízszint emelkedések indultak meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon.

A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható.

Brutál sárlavinát indított el az eső a Dunántúlon


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.