Belföld

Elképesztő módon cseszett ki a kormányhivatal egy magyar családdal

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.08 | 11:18

Mivel száz éve elírtak valamit, most átkeresztelték a teljes családot.

Sok évtizeddel ezelőtt vétett adminisztrációs hiba miatt egyetlen döntéssel egy teljes család három generációjának nevét változtatta meg a szekszárdi kormányhivatal. A család kanossza járását ráadásul további csavarral bonyolították.

Egy férfi kikérte nagyapja anyakönyvi kivonatát,

mert szüksége volt rá az idősek otthonába való jelentkezéséhez. Néhány hétre rá közölte vele a kormányhivatal, hogy egy ősrégi adminisztrációs hiba miatt átjavítják nemcsak nagypapája, de a család többi tagjának vezetéknevét is – teljesen másra. A hivatal szerint a nagypapa anyakönyvi kivonatának ellenőrzésekor meg kellett volna nézni a dédszülő anyakönyvi kivonatát is, így kiderülhetett volna az eltérés.

Vigyázat, mindenkit érint! Veszélyben lehet a bankkártyád!

Az idős férfi korábban családi okok miatt kapta meg édesanyja nevét,

azon a vezetéknéven ismerte mindenki, míg nagyjából 100 év elteltével ki nem derült, hogy teljesen másként anyakönyvezték. A kormányhivatal valamiért haladéktalanul javítani akarta a dolgot a központi digitális rendszerben, mivel eltérést tapasztaltak a felmenők anyakönyvi kivonatában. A férfit

egyszerű postai levélben tájékoztatták is, hogy megváltozott a vezetékneve.

Érdekel a túrázás? A természet? Akkor nézz bele legújabb videónkba, mielőtt tovább olvasnál. Ez az ország legszebb helyére kalauzol el! 

Ezután egy ingatlan adás-vétel miatt az ügyvédje jelezte, hogy a hivatalos iratain és a nyilvántartásban más-más néven szerepel, a folyamatot pedig emiatt le kellett állítaniuk. Az ügyet megíró Telexnek a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet azt írta, ilyen esetekben egy méltányossági mechanizmusra lenne szükség a hivatalok részéről. Bár a hivatal a törvény szerint járt el, viszont ha így van, akkor a magyar törvények nincsenek összhangban az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel.

A Telex ezután megkereste az illetékes szekszárdi kormányhivatalt

is az ügyben. Bár nekik nem válaszoltak, két hét múlva az olvasójuk levelet kapott a hivataltól, amelyben közölték: visszacsinálnak mindent. Időközben rájöttek ugyanis, hogy a magyar családot megilleti az a vezetéknév, amelytől korábban megfosztották őket. Indoklást nem adtak, de a család gyorsan el is felejtené a dolgot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.