Belföld

Ázsiai tigrisszúnyogok miatt nem adhatnak vért a szegediek és a XVI. és a XXII. kerületiek

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.28 | 11:18

Az Országos Vérellátó Szolgálat értesítette az RTL Híradót arról, hogy a Budapest XVI. és XXII. kerületeiben valamint Szegeden élő lakosok jelenleg nem adhatnak vért.

A beszámolóban egy XVI. kerületi férfi osztotta meg tapasztalatát, hogy nem adhatott vért, mivel a szokásos egészségügyi kérdések mellett olyan szokatlan kérdéseket is feltettek neki, mint például, hogy az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig tartózkodott-e a XVI. kerületben, vagy volt-e szúnyogcsípése. Kiderült, hogy az ilyen korlátozás hátterében az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte áll.

Az ázsiai tigrisszúnyogok olyan vírust terjeszthetnek, amely nyugat-nílusi lázat okoz, és Magyarországon évek óta jelen van. Kurucz Kornélia biológus magyarázata szerint a véradás tiltása azt a a célt szolgálja, hogy a kórokozót ne terjessze tovább a véradó.

A fertőzés leginkább augusztus végén és szeptember elején terjed, és bár legtöbbször enyhe tüneteket okoz, az esetek 20 százalékában súlyosabb problémák, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhatnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló