Belföld

Jön a feketeleves: Varga Mihály súlyos megszorításokat lebegtetett be

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.21 | 14:18

A kormány lehetségesnek tartja néhány honvédelmi beruházás elhalasztását, valamint a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatát is.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában jelentette be, hogy az idei költségvetési mutatók nem alakulnak úgy, ahogyan eredetileg tervezték. Ennek eredményeként szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést és kilátásba helyeznek néhány újabb megszorító intézkedést, miközben “fenntartják a monetáris szigort”.

A kormány mérlegelheti, hogy további adókkal javítja az államháztartási helyzetét, például akkor, ha a bankok jelentős nyereségeket realizálnak, amilyenekre jelenleg kilátás van. Az OTP árfolyama már azonnal reagált erre a hírre, és mínusz 7 százalékot ért el a budapesti tőzsdén. Ezenkívül a miniszter említette, hogy a kormány lehetségesnek tartja néhány honvédelmi beruházás elhalasztását, valamint a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatát is.

Eredetileg a kormány 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre. Azonban az államháztartási hiány már augusztusra lényegében elérte az egész évre tervezettet, és az év végére további deficitre van szükség. Ezenkívül a GDP nincs a kormányzati várakozásoknak megfelelően alakul, mivel a kormány kilábalást várt a recesszióból az idei második negyedévben, de végül az éves visszaesés 2,4 százalékra nőtt, és a gazdaság hanyatlása negyedéves szinten is tovább tartott.

Az előadásban Varga már nem közölt konkrét számokat az idei GDP-arányos költségvetési hiánycélról, csak annyit mondott, hogy a deficit kisebb lesz, mint a tavalyi 6,2 százalék.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló