Belföld

Mától hatalmasat változik az életünk, 2 millió nyugdíjast is érint – Mutatjuk a részleteket

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.01 | 12:18
  • trendindex: 2

Rengeteg változást hoz az életünkbe a November.

Az év utolsó előtti hónapjába értünk és bár a november a megszokottak szerint most is egy munkaszüneti nappal indult, de így is rengeteg változást hozott számunkra.

A Mfor kiemelte, hogy az egyik legfontosabb változás az, hogy

november 1-jével újabb vármegyék csatlakoztak az új ügyeleti rendszerhez.

A mai naptól kezdve Zala, Somogy és Bács-Kiskun vármegyékben is elindul az egységes alapellátás ügyeleti rendszere. A telefonszám felnőttek és gyermekek esetén is 1830. Az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan vezetik be, a rendszer két eleme a háziorvosi ügyeleti rendelés, és a sürgősségi ügyelet.

A világ egyik legszebb szigetét fedeztük fel, ez a földi paradicsom akár oda-vissza 15 ezerért elérhető repülővel – Mutatjuk, hogyan!

A másik változás, hogy az Orbán-kormány korábban módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet, amely leírja a tanúsítás új részleteit is. Ennek alapján

november 1-jétől teljesen megújult az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok vezettek be, amelyek 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, és jövőre már mindenképpen újat kell csináltatni.

Újdonság emellett az is, hogy a mai naptól kezdve a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában már nem lehet ausztriai utakra matricát vásárolni. Emellett az Ausztriába készülőket az is érinti, hogy a mai naptól kezdve már kötelező a téli gumi használata a szomszédos országban, méghozzá egészen április 15-ig.

Hamarosan érkezik a nyugdíjasok számára a novemberi nyugdíjkiegészítés, ami csaknem 2 millió magyar embert érint. A kormány visszamenőlegesen 3,1 százalékkal emeli a nyugdíjakat, így a már emelt összeget folyósítják a nyugdíjasoknak, illetve a hasonló ellátásban részesülőknek. Mindezek mellett visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra eső emelési különbözetet is egyösszegben megkapják a jogosultak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló