Belföld

Az árstop árnyoldala: hiány van egy csomó termékből

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.09 | 11:18

Az inflációs adatokat többszörösen is torzító jelenség az árstop, ami 9. hónapja van velünk "ideiglenesen" – írja a Pénzcentrum, miután napvilágot láttak a legfrissebb inflációs adatok.

Első hallásra, zéró közgazdasági ismeretekkel egyszerűnek tűnik meghúzni egy árszintet, aminél nem lehet valamit drágábban adni. Közismert, miért teljesen téves egy ilyen intézkedéstől várni a megváltást élelmiszerinflációs fronton – nincs olyan, hogy egy termék valódi árát a hosszú értéklánc szereplői közül senki sem fizeti ki.

Természetesen továbbra sem tudni, mekkora részét teszi ki a többi termék drágulásának az árstopon képződő veszteségek kompenzálása – az első hónapokban még csak azon bosszankodhattunk, hogy vajon mennyivel drágult volna kevesebbet az összes többi termék, ha nem lenne árstop, mostanra azonban beköszöntött az áruhiány is.

Stoppolt árra nem vágnak több csirkét (aminek ráadásul a nem-stopos combjaival is kellene kezdeni valamit), és nem tolonganak az étolaj-kristálycukor-tej-beszállítók sem az érintett termékeiket nyomott áron piacra dobni.

A gazdasági oldal mostani felmérésében február óta először nem tavaly októberi (vagy annál alacsonyabb) áron szerepel például a csirkemell-filé: az egyik áruházban csak az árcímke várta a vevőket, a polc üres volt, helyette legfeljebb drágább (bio, tanyasi, szeletelt, stb.) terméket lehetett elérni, azt sem nagy számban. A cukor sem azért drágult, mert felrúgták volna az árstopot az áruházak: nem volt már a legolcsóbb termékekből, csak a valamivel drágább kategóriából lehetett válogatni.

Előfordult olyan eset is, hogy egy vidéki nagyvárosban, ahol a Lidl, a Spar, a Tesco és persze a “kisboltok” is jelen vannak, hetek óta nem lehet cukorhoz jutni. A nyomok (azaz üres göngyölegek) alapján a reggeli órákban még egyes üzletekben, egyes napokon lehetett néhány szerencsésebb vevő, délelőttönként azonban már egyáltalán nem árultak kristálycukrot. Porcukor, nádcukor, kockacukor még akadt volna, de persze nem árstopos áron…

Forrás: Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.