Bűnügy

„Veszélyben van a bankszámlája, vegye fel a pénzét!” – öt milliót csaltak ki egy férfitől ezzel a szöveggel

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.21 | 16:18

A pénzt átadta a csalónak!

Kép: Unplash

Egy miskolci sértett két részletben több mint 5 millió forintot vett fel, és azt átadta a bank képviselőjének bemutatkozó csalónak, hogy ő a pénzét „biztonságba helyezze”. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket. – írja a police.hu

Megtörtént eset:

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy telefonhívás alkalmával egy bank alkalmazottjaként bemutatkozó csaló 2023. december 15-e előtt azt kérte egy miskolci sértettől, hogy mivel veszélyben van a számláján tartott pénze, ezért azt vegye fel. Az álbankár futárt küldött a kivett készpénzért azzal az indokkal, hogy azt a fővárosba viszik, és biztonságba helyezik egy banki trezorban. A rendőrségi bejelentést követően a nyomozók további kétmillió forint átadását akadályozták meg, de az elkövető így is több mint ötmillióval károsította meg a sértettet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  •  A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra, pénzfelvételre!
  •  Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat!
  •  Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen, vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  •  Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  •  Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló