Budapest

Továbbra is szmogriadó van Budapesten

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.12 | 16:18

Tájékoztatási fokozatban.

Marad a szmogriadó Budapesten. A levegő minőségének átmeneti javulása ellenére a Főpolgármesteri Hivatal továbbra is indokoltnak tartja a riadó tájékoztatási fokozatának fenntartását. A lakosság felé is akadt néhány kérés.

A hivatal péntekre virradó éjszaka tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. A döntés azt követően történt, hogy a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Szombaton átmenetileg javult a levegő minősége, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól Budapesten is a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedésére lehet számítani. Ennek napi átlaga jellemzően az egészségügyi határérték felett lesz. Hétfőtől szerdáig jelentősen nőhet a légszennyezők koncentrációja, a szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Előreláthatóan a hét második felében is így lesz. A legvalószínűbb, hogy a következő hétvégén sem várható javulás, és akár addig is kitarthat a szmogriadó Budapesten.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak – gyermekek, idősek, betegek – azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. Ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek. A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát. Autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.