Budapest

Hatalmas területen szűnik meg az ingyenes parkolás Budapesten

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.10 | 18:18

Az ingyenes parkolás nem jó, mert csak.

Négy kerület is kiterjeszti a fizető parkolási övezeteit, olyan helyekre, ahol eddig legalább ingyen lehetett állni. A már fizetős területeken pedig szigorításokat vezetnek be.

Szeptember 5-től átalakítja a parkolási rendszert

a Fővárosi Önkormányzat – írja a Napi.hu. Több olyan terület válik fizetőssé, amik a Fővárosi Önkormányzat júniusi tervtérképébensem szerepeltek. A Belvárosban és a XII. kerület egyes részein 600 forintra nő óradíj, és este 10 óráig kell majd fizetni a parkolásért. Nagy változás lesz a parkolóövezetek határaiban is: a II. és a XI. kerület, valamint Kőbánya és Zugló is kiterjeszti a sarcolós területeket.

II. kerület

November 1-jétől bővülhet a fizetős övezet. Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca által határolt területen kell majd fizetni a parkolásért, illetve a Rózsadombtól kívülre eső részen a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal. A zónát hasonló szélességben szeretnék kiterjeszteni mint a szomszédos Óbudán, ezért a Szépvölgyi út 52-66. előtti terület is a bővítés része lesz.

A II. kerületi önkormányzat egyből a C, tehát a 300 forintos zónába javasolja az újonnan fizetőssé vált területeket, olcsóbb zóna létesítését nem tervezik. Az új rendelet szerint pedig a parkolás már reggel 8 órától fizetőssé válik, a jelenleg érvényes szabályoknál fél órával korábban. A bővítés biztos, a novemberi időponthoz azonban még változhat.

III. kerület

Óbudán a jelenlegi 350 forintos parkolási zónákban 450 forintot kell fizetni szeptember 5-től, azokban az övezetekben pedig, ahol most 265, vagy 175 forint egy óra parkolás, 300 forint lesz. A jelenlegi 175 forintos zónákban még korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, de szeptembertől ez is változik: 3 óra lesz a maximális parkolási idő. A jelenlegi 350 forintos zónákban este 6-ig kell fizetni a parkolásért, ez változik este 8 órára, de legalább új területeket nem vonnak be a fizetős parkolásba.

X. kerület

Eddig csak a Gyakorló utcai lakótelep környékén és a Üllői út melletti lakótelepnél kellett fizetni két kisebb területen. Hamarosan azonban fizetős lesz a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület, a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete, a teljes Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület), és a Laposdűlő teljes területe (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is).

XI. kerület

Júliustól a Műegyetem környéke és az Infopark, augusztustól pedig a Bartók Béla út és a Karolina út környéke is része a fizetős zónának. Decembertől ismét bővítik a területet, a kelenföldi vasútállomás környékén – beleértve Őrmezőt is – szintén megszűnik az ingyen parkolás lehetősége a P+R parkolókon kívül. Az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig, tehát a 7-es főútig mindenhol fizetni kell majd a parkolásért.

Totálisan megváltozik a parkolás Budapesten – nem lesz jó

A Műegyetem környéke, a Bartók Béla út és a Karolina út környéke, valamint a Gellérthegy környékén fekvő területek a B és C zónába tartoznak majd, az előbbiekben 18 helyett már 20 óráig kell majd fizetni a parkolásért. Az Infopark környéke, valamint Kelenföld és Őrmező a D zónába tartozik majd: ezeken a területeken korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, 8 és 18 óra között óránként 200 forintért.

XIII. kerület

Angyalföld legtelítettebb helyein az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolóhelyeket alakított ki. Az újlipótvárosi parkolóhelyek 30 százalékán, körülbelül 1900 helyen minden nap 18 és 7 óra között csak a lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők tehetik le az autót. 7 és 18 óra itt is leparkolhatja bárki az autóját, ez azonban csak az első órában lesz olcsó mulatság. Szeptembertől ugyanis Újlipótváros is A zónás lesz, ami azt jelenti, hogy 8 és 22 óra között 600 forintot kell fizetni óránként.

XIV. kerület

Hamarosan Zuglóban is tovább nő a fizetős parkolási zóna. A Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által bezárt háromszög területét teljesen fizetőssé teszik ősztől – tudta meg lapunk Záhonyi Judittól, a zuglói parkolási divízió helyettes vezetőjétől. Zuglóban már előrébb járnak, mint a II. kerületben: ők már a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását is megkapták ehhez, a bevezetés időpontját azonban nem közölték.

A zuglói parkolási zóna Hungária körúton belüli része a B típusba tartozik majd, tehát reggel 8-tól este 8-ig kell számolni a 450 forintos óradíjjal. A külső rész – beleértve az Örs vezér terét és a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út környékét – a C zónába tartozik, ott 8 és 18 óra között 300 forintot kell fizetni óránként.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.