Budapest

Ide kerültek a Lánchídról elvitt kőoroszlánok

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.20 | 11:18

A budapesti Lánchíd kőoroszlánjait részletes tervek alapján restaurálják.

A restaurátorok hónapok óta javítják a Lánchíd kőoroszlánjait egy újpesti műteremben. Az egyenként több mint tíztonnás szobrokat először is megtisztítják. A környezeti szennyeződések által elsötétített felületeket vegyszerekkel kezelik, az újabb mosás és fertőtlenítés előtt. A szakemberek azt is feltárják, hogy a szobrok hol tartalmaznak idegen anyagot, kőbetétet vagy egyéb korábbi pótlásokat.

Részletes hibatérképet készítenek,

amelyen jelölik, hol vannak repedések vagy javításra szoruló részek. A szobrok vizsgálatát, valamint a nagy porral és fröcsköléssel járó tisztítási munkákat még szabadtéren végzik el. A szobrokat csak ezután viszik a műterembe, ahol pótolják a hiányzó darabokat, és elvégzik a szükséges javításokat. A kisebb hibákat különleges, színében is illő habarccsal hozzák helyre. A letört elemeket szükség szerint szénszálas illesztésekkel javítják ki. A restaurátorok csak olyan részeket pótolnak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztek. A koncepcióhoz tartozik az is, hogy a

szobrok felszínéről nem tüntetik el az idő minden nyomát,

megtartják például azokat az apró gödröcskéket, amelyek a mészkő felületén természetesen keletkeztek.  A vizes technológiával végzett tisztítást tavasszal tavasszal folytatják, úgyhogy a budai oldali oroszlánok kint, szabadtéren töltik a telet.

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze. Az elemek tömege egyenként 2,8 tonna, 5,5 tonna és 4,3 tonna. Egy kőoroszlán összesen tehát 12,6 tonna, vagyis valamelyest nehezebb, mint egy alacsonypadlós, városi autóbusz utasok nélkül – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.  A darabjaikra bontott pesti oroszlánokat augusztus elején, a budaiakat pedig szeptemberben szállították el a helyszínről.

A szobrok három részben kerülnek vissza a helyükre

2022 decemberére. Az oroszlánokat eredeti helyükön, a talapzatukon állítják össze a kiválasztott kötőanyaggal, végső felületvédelemmel is a helyszínen látják el őket. A Lánchíd korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon követhetők.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.