Időjárás

Országszerte elindult a távfűtés – kövér számlák várhatók

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.24 | 13:18

A kora őszi hideg jól megdobja majd a rezsi számlákat.

Pénteken Miskolcon is megkezdték a távfűtéses épületek felfűtését, miután Tatabányán szerdán, Szombathelyen pedig csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél bekapcsolták a távfűtést, amit a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt egy hónappal, szeptember 15-étől lehet igényelni.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolja

a távfűtés rendszerének beindítását, várhatóan péntek estére már melegek lesznek a városban a radiátorok. Miskolcon a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus. Ha egy társasház mégsem igényli a szolgáltatást, vagy a korábbi évek gyakorlatától eltérő fűtési menetrendet, illetve időprogramot alkalmazna, akkor a közös képviseletén keresztül kérheti. Ahol a fűtés indítása nem automatikus, ott

a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítják el a szolgáltatást.

Ha energiatakarékossági célból valahol a fűtési hőmérséklet csökkentését, vagy időprogram szerinti éjszakai és hétvégi fűtéscsökkentést (esetleg temperáló fűtést) kívánnak, akkor ezt célszerű a fűtésszolgáltatás megrendelésével egyidejűleg jelezni.
Kaszás István, a salgótarjáni Salgó Vagyon Kft. műszaki igazgatója elmondta: az elmúlt hétvégén, 16-ától még csak négy épületben fűtöttek, de hétfőtől csaknem valamennyi épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont biztosítja az időjárásfüggő szabályozást, és nem fog fűteni, ha nő a kinti hőmérséklet.

Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte

Ez magyarok millióit érinti: itt a hivatalos rezsi-kalkulátor – most kiszámolhatod mennyi az annyi

a távfűtés bekapcsolását – közölte Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója. Tatabányán szerdán elindult a távfűtés, a T-Szol tájékoztatása szerint a fűtés szabályozása követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. Itt a 22 ezer távfűtéses háztartás 15 százalékában tudják a lakók a hőmérsékletet szabályozni.

Egerben a lakóközösségek fele kérte eddig

a távhőszolgáltatás bekapcsolását. Az egri EVAT Zrt. illetékese elmondta: a városban félszáz távfűtött lakótömb van, szeptember 15-e óta ezek fele kérte a fűtés beindítását. Ha melegszik az idő, a leállítást is a lakóközösségnek kell kérniük a megbízottjukon keresztül.
Debrecenben mintegy tízezer lakásban a lakók kérésére már fűtenek – közölte a helyi hőszolgáltató társaság vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Arday Balázs azt mondta, a városban 33 ezer lakásban van távfűtés, a teljes lakásállomány harmadában. A múlt héten a

lakóközösségek 35 százaléka kérte a fűtés beindítását,

ami mintegy tízezer lakást érint. Debrecenben gáz alapú erőműre épül a távhő szolgáltatás, így a költségek csökkentése érdekében ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a már korábban beindított fűtést. Kecskeméten a 40 ezer fogyasztót ellátó Termostar Kft. idén is lépcsőzetesen indítja el a távfűtést. Horváth Attila ügyvezető igazgató elmondta: az éjszakai lehűlések és a lakóközösségek kérései alapján

a lakossági fogyasztóknál a hét közepén elindult a fűtés.

A központi automatika a külső hőmérsékletnek megfelelően szabályozza a rendszert. A fűtéskorszerűsített lakásokban – a távhős lakások 70 százalékában – egyéni igény szerint állíthatják be a hőmérsékletet vagy akár le is kapcsolhatják a fűtést. Az átfogó fejlesztés eredményeképpen a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 70 százalékát megújuló energiával váltják ki. Az új fűtőmű a következő fűtési szezontól áll majd rendelkezésre.

Baján a távhő szolgáltatás kialakítása lehetővé teszi,

Nyolc profi tipp, hogy kisebb legyen a rezsiszámlád

hogy az intézmények, társasházak maguk döntsenek arról, mikor igényelnek fűtést, így akár nyáron is igénybe vehető a szolgáltatás – mondta Búcsú Lajos, az önkormányzat kommunikációs munkatársa. A Baja Energetika Kft. minden esetben azonnal elindítja a fűtést, ha az intézmények vagy a társasházi közösségek ezt kérik, mint ahogy erre volt is példa az elmúlt napokban – tette hozzá.
Székesfehérváron eddig egyetlen távfűtéses intézmény sem igényelte a szolgáltatás bekapcsolását.

Veszprémben kérésre csaknem ötven épületben fűtenek már,

ezek között bölcsőde és óvoda is van – közölte a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Dunaújvárosban az önkormányzat tájékoztatása szerint szerdán a bölcsődékben és óvodákban már volt fűtés, mert az intézményvezetők és a szülők is kérték ezt a városvezetéstől.
Szombathelyen a hőmérséklet alapján csütörtökön megkezdték a távfűtéses lakások fokozatos felfűtését.

Pécsen a lakóközösségek, társasházak 97 százalékával olyan szerződés van érvényben,

amely a távhő szolgáltatóra bízza a hőközpontok beindítását. Ott az időjárás még nem indokolta a szolgáltatás elindítását, s eddig elenyésző azoknak az épületeknek a száma, amelyek tulajdonosai kérték a fűtést.

Így gyilkol meg a rezsi emelése, ha nem figyelsz!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló