Külföld

„Én egy őszinte ember vagyok” – titokzatos útjáról magyarázkodott Szijjártó Péter

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.17 | 15:48

Szijjártó Péter minszki látogatása frázisok ismételgetésére szorítkozott - a külügyér legalábbis ezt állítja.

A Fidesz külügyminisztere Oroszország legszorosabb szövetségeséhez, Belorussziába utazott a héten, ezzel egy időben Minszkben tartózkodtak magas rangú orosz diplomaták is. Ehhez képest az ATV kérdésére Szijjártó azt mondta, hogy „Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt. Állítólag csak azért töltötte a drága idejét Minszkben, hogy ott is előadja az amúgy

unalomig ismert fideszes frázisokat a „béke szükségességéről”.

“Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem – nem titokban – és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról” – így reagált Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy miért utazott Minszkbe a napokban és miért tárgyalt a Putyin-barát és szövetséges belarusz-vezetés tagjaival, és amikor ott volt, tárgyalt-e orosz politikusokkal, tisztviselőkkel is.

A Flightradar szerint Szijjártó minszki tartózkodása idején

orosz kormánygép is jelen volt a belarusz reptéren. “Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki a kérdésünkre válaszolva azt mondta: két programja volt Minszkben, tárgyalt a gazdasági miniszterrel és tárgyalt a külügyminiszterrel “különböző formátumokban”.

Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja

a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt – jelentette ki. Arra, hogy miért pont most volt aktuális, hogy a Putyin-barát minszki-vezetéssel tárgyaljon, azt válaszolta a kérdésünkre: “Magyarország álláspontja világos a háború kapcsán, mi békét akarunk. Ráadásul most akarunk békét, mert emberek halnak meg minden egyes napon, minden egyes órában, minden egyes percben, és meg kell menteni az emberéleteket.

Az emberéleteket nem majd egy hét múlva, egy hónap múlva vagy egy év múlva kell megmenteni,

hanem most” – jelentette ki, hozzátéve: “minden egyes óra, ami háborúval telik, újabb emberáldozatokat követel. Mi azt szeretnénk, hogyha most azonnal tűzszünet lenne, béketárgyalások kezdődnének és sikerülne megállapodni egy olyan békéről, amelyet hosszú távon fent lehetne tartani” – nyomatékosította a miniszter. Szijjártó Péter állítása szerint ő ezt az üzenetet közvetítette Minszkben is.

Szijjártó bejelentette: Készen állunk arra, hogy katonai szerepet is vállaljunk a franciákkal

Nyitókép: Szijjártó Péter, Facebook


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló