Bulvár

A Titan utasainak utolsó üzenetváltása sírásba torkollott

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.13 | 15:18

A Titan merülőhajó és anyahajója közti utolsó üzenetek teljes kétségbeesésről árulkodtak.

A Titan merülőhajó és szállítóhajója, a Polar Prince legénysége szöveges üzenetekkel kommunikáltak. A tengeralattjárót a Polar Prince központi vezérlőterméből irányították. A június 18-i tragikus merülés üzenetváltásait most tették közzé.

A Titan 75 perccel indulása után, 1700 méter mélyből küldte

egyetlen szöveges üzenetét. A kapitány, Stockton Rush azt írta, hogy a fedélzeten minden rendben, terv szerint haladnak a Titanic roncsa felé. 9:28-kor a Polar Prince vezérlője vészjelzést kapott: gyorsan ki is adták a parancsot, hogy

azonnal hagyjanak fel a merüléssel.

A jelzés a tengeralattjáróban mért nyomás változására figyelmeztetett. Ekkor veszíthette el végleg az irányítást a Titan felett a kapitánya.

Fotó: Youtube

A vészjelzés után rövid ideig megszakították a merülést

és a víz felszíne felé tartottak, ám nem sokkal később a búvárhajó hirtelen orra bukott és akárcsak egy szikladarab, nagy sebességgel, tehetetlenül süllyedt a 3900 méter mélyen lévő tengerfenék felé. A karbon-titán hajótestet darabokra törte a víz hatalmas nyomása.

A Polar Prince csapata 9:50-kor újból üzenni próbált a Titannak. Válasz nem jött: „üzenetét nem fogadták, frissítse a rendszert”.

Az utolsó üzenetet 9:57-kor küldte a Polar Prince.

Kétségbeesve kérték a legénységet, hogy jelentkezzen és azonnal jöjjön a felszínre. A búvárhajó ekkor már megsemmisült, darabjai a Titanic orrától néhány száz méterre feküdtek a tengerfenéken.

Így roppanhatott össze a Titan – videó


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Teszt
Kell-e nekem egy ergonomikus egér?
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 19.