Bulvár

Ősrégi, több száz éves fát pusztított el a szélvihar Borsodban

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.22 | 10:48

Sajókaza büszkesége, a vérbükk 418 éves volt.

Augusztus kilencedikén 17 óra körül végleg megpihent Sajókaza legidősebb lakója, a 418 éves Rákóczi-vérbükk. A Radvánszky-kastély Bárókertjének díszét egy szélvihar döntötte ki. Személyi sérülés nem történt, a maradványait elszállították – írja a boon.hu.

Sajókaza település lakói egyként gyászolják a fát,

hiszen szinte minden lakónak kötődik valamilyen személyes emléke hozzá. A kidőlt fa reccsenő hangjára a helyi művelődési ház és könyvtár igazgatója, Lévai Ákos lett figyelmes, aki a helyszínre rohant és rátalált a földön fekvő vérbükkre. A területet még aznap körbekerítették, és már másnap elkezdték feldarabolni a fa maradványait, hogy el tudják szállítani.

A faanyagot a polgármesteri hivatal udvarára szállították, és az a terv, hogy egy művészeti alkotás, egy mementó készüljön belőle. Mivel a helyszín örökségvédelem alatt áll, ehhez még hatósági engedély szükséges. A fát

még az 1600-as években ültették a Rákócziak.

A történtek után a régi arborétumból mára egy Japánból hozott japánfa, egy 1606-ben Rákóczi Zsigmond ültette tölgy és még néhány másik óriástölgy maradt fenn. A vérbükk egyébként a nevét arról kapta, hogy ősszel a levelei vörösre váltanak, és kitűnnek a többi növény közül.

Ilyen gyönyörű volt a vérbükk, minden évszakban:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló