Bulvár

Taxisofőr lett az orosz elnök, miután elvesztette a munkáját

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.13 | 12:18

A KGB drezdai rezidense, Vlagyimir Putyin nem volt mindig a toppon.

A Szovjetunió bukása után Vlagyimir Putyin, a jelenlegi orosz elnök taxisofőr lett, hogy el tudja tartani a családját. Legalább is ezt állította egy most készülő dokumentumfilmben – írja a Guardian.

Vlagyimir Putyin 1972-es évjáratú ZAZ 966-osában gyönyörködik

A rendszerváltás éveiben közszájon forgott Budapesten,

hogy a kommunista titkosszolgálat ügynökei közül azok, akik nem politikusnak, vagy üzletembernek álltak, azok leginkább taxisként kamatoztatták a spicliskedés évei során kialakult kiváló helyismeretüket. Úgy tűnik, hogy a nagy Szovjetunióban sem volt ez másként, Vlagyimir Putyin, minden oroszok egyre kevésbé kedvelt elnöke legalábbis most azzal próbálja népszerűsíteni magát egy készülő dokumentumfilmben, hogy az átmenet zavaros éveiben ő is erre a sorsra jutott.

„Néha némi mellékest is kellett keresnem”

– mondta. „Tehát, plusz pénzt keresni a saját kocsimmal, magántaxisként. Őszintén szólva kellemetlen dolog, de ez volt a helyzet”. Putyin, a KGB hajdani drezdai rezidense több alkalommal is meglovagolta már a Szovjetunió iránti nosztalgiát, amikor annak összeomlását „a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának”, mi több a „történelmi Oroszország” végének becézte. Tény, hogy a Gorbacsov, majd Borisz Jelcin által elkezdett nyugatos fordulat első évei a gazdasági instabilitás időszakát jelentették, a hetven éven át kommunista elvek szerint élő emberek pedig

nem igazán találták helyüket az új körülmények között.

A taxi pedig legendás hiánycikk volt úgy a Szovjetunióban, mint utána, Oroszországban, úgyhogy sokan svarcoltak, akár saját autójukkal, de nemritkán még vállalati, mi több mentőautókkal is – írja a Telex.

Kép: Presidential Press and Information Office


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló