Deluxe

Deluxe: Magyarországra látogatott a világhírű, díjnyertes rumszakértő

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.17 | 08:18

Magyarországra látogatott a világhírű, díjnyertes rumszakértő, Ian Burrell a Zacapa masterclasson árulta el a rumfogyasztás titkait.

A 2020 Bar World’s Top 100 eseményen a tizedik legbefolyásosabb személynek választott rumszakértő a Four Seasons Hotel Gresham Palota új, szecessziós luxusbárjában, a Múzsában kápráztatta el a közönséget. A Diageo és a Múzsa Bár közös szervezésében rendezett masterclass eseményen a rum kalandos történelméről és a guatemalai Ron Zacapa család háromféle italkülönlegességéről tudhattak meg többet az érdeklődők, miközben kiváló desszertpárosítással finomították a hamisítatlan közép-amerikai hangulatot.

Burrell rum és koktélok iránti szenvedélye 2007 óta töretlen. A korábban profi kosárlabda-játékosként tevékenykedő szakember 2014-ben a legnagyobb rumkóstoló és mesterkurzus szervezésével kiérdemelte a Guinness Rekordot. A világ első, nemzetközi rum fesztiválja, a UK Rum Fest is az ő nevéhez fűződik, később ennek mintájára szervezték a világszerte népszerű, edukatív és szórakoztató rumfesztiválokat, többek között Párizsban, New Yorkban, Hong Kongban és Rómában.

A nemzetközi rumnagykövet másfél év virtuális jelenlét után, Gulyás Csaba Diageo márkanagykövet és párlatszakértő meghívására, először Magyarországon tartott személyesen előadást. A rendezvénynek, amelyen Budapest legkiválóbb bárjainak prominens szakemberei vettek részt, a kifinomult ízlésvilágú Múzsa Bár adott otthont.

Amennyiben valaki rumnagykövet szeretne lenni, fontos, hogy ne egy-egy márka történetében, hanem a rumkategória egészében tegyen szert alapos ismeretekre. A rumok, a whiskykhez hasonlóan, földrajzi területenként eltérő stílusban készülnek, legyen az akár Jamaica, Guatemala, Barbados, Kuba, Puerto Rico vagy éppen Costa Rica, mind más eljárással, érlelési technikával dolgozik. Vegyük például a fehér rumot: Jamaicában a fehér rum 40 százalék alkoholfokú, nem érlelt, könnyen fogyasztható akár tisztán is, míg a 63 százalékos puerto ricói fehér rumot minimum 1 évig érlelik.” – meséli a Jamaicából származó rumszakértő, aki négynapos korában kóstolta először a rumot, ami Jamaicában nem ritka, hiszen ez az ottani a rumkultúra része.

Ian a budapesti előadásról képzeletben Guatemalába, a Zacapa család által működtetett lepárlóba repítette a közönséget. A város egyetlen rumfőzdéje családi örökség, itt készült először 1976-ban a Ron Zapaca Centenario ital, amellyel a guatemalai kisváros, Zapaca 1876-os alapítására emlékeztek. Guatemalában, Puerto Ricóhoz hasonlóan, a rumot minimum egy évig érlelik. A Zacapa rum különleges módon, nem cukornádmelaszból, hanem préselt cukornád levéből készül és solera rendszerrel, többféle hordóban érlelik.

A Zacapa rumjait eleinte a pálmalevélből készült, gyékényfonatos üvegben árulták, a csomagolás a mai napig erre emlékeztet. A lepárlást a tengerszinten, a cukornád ültetvények közelében végzik, az érlelési folyamat viszont elkülönítve, magasan fent a hegyekben, 2300 méteren történik, ott ahol a hőmérséklet általában 16-17 fok körül mozog. A Zacapa rumjai számtalan nemzetközi elismerést és díjat nyertek már.

A Diageo és a Múzsa Bár háromféle Zacapa rumot kínált a vendégeknek, a Zacapa Centenario Ambar 12-t, a Zacapa Solera 23-at és a Zacapa Edición Negrat. A rumok mindegyikéhez egyedileg párosított desszertfalatokat szolgáltak fel. A rumkóstolón a vanília és a kókusz mellett az étcsokoládé, a dió és a trópusi mangós illataromák jegyeit fedezhették fel a résztvevők, ezzel megidézve a tökéletes, közép-amerikai hangulatot


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.