Életmód

A tökéletességre való törekvés ártalmas lehet a szakértők szerint

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.10 | 07:22

Az Y generáció több perfekcionistát termel ki magából, mint bármelyik generáció valaha. Talán a közvetlen környezetünkben elég szétnézni ahhoz, hogy erre egyetértve rábólintsunk, talán mi is kényszeresen törekedünk arra, hogy az életünk minden szempontból tüchtig legyen. De sokszor ez csak egy álca, amelynek a fenntartása rengeteg energiát emészt fel.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

A tökéletesség manapság nem egy elérhetetlen álom, a perfekcionisták pedig szinte mérgező módszerekkel gondoskodnak róla, hogy az idilli állapotot megtartsák. Ez már alapból ellentmondásos, arról nem is beszélve, hogy könnyedén a mentális egészségünk rovására mehet. Az fontos, hogy kihozzuk magunkból a lehető legjobbat, de az elérhetetlen ideák hajkurászása és fenntartása nagyon megterhelő lehet. Észre sem vesszük, hogy ezt tesszük a munkahelyünkön, a közösségi médián, sőt, az emberi kapcsolatainkban is. Ennyi mindent csak ideig-óráig képes az ember menedzselni.

A 80-as évek eleje és a 2000-es évek eleje közt születettek azok, akik a leghajlamosabbak a fent leírt viselkedési formára. A Psychological Bulletin hasábjain megjelent kutatás szerint, mely 1989 és 2016 között vizsgálódott, az Y generáció önként vesz vállára terheket annak érdekében, hogy megéljék tökéletességre való törekvésüket. Összesen 40 ezer amerikai, kanadai és brit egyetemista szokásait figyelték meg az elmúlt években, az eredmények szerint pedig összesen háromféle perfekcionista személyiséget lehet elkülöníteni:

azokat, akik magukra fókuszálnak, azokat, akik a közösségük felé koncentrálnak, valamint azokat, akik másokkal szemben állítanak követelményeket a tökéletesség nevében.

Az évtizedekig tartó felmérés során az első személyiségtípus 10%-kal, a második 33%-kal, a harmadik pedig összesen 16%-kal növekedett.

A szakértők szerint a közösségi média gyors térhódítása is nagy szerepet játszik ebben a növekedésben. A megfelelési kényszer, a kifelé mutatott tökéletesség és a másoktól elvárt lehetetlen követelmények miatt önbizalomhiányosak, önképzavarosak és depressziósak lettek az emberek. Thomas Curran, a kutatás vezetője szerint manapság sokkal több lehetőségünk van arra, hogy a sikereinket és a bukásainkat mérni tudjuk. Ez szorongáshoz vezet, ami egyre nehezebbé teszi, hogy megtaláljuk a helyünket a világban.

El kell fogadnunk, hogy senki sem tökéletes és ez így van rendjén.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Elite Daily
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Design
Legó-kockák, igazi épületekben
  • szerző:nuus
  • 2018. 10. 05.
A következő cikkek betöltése folyamatban...