Életmód

Koronavírus karantén, ezek legyenek otthon

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.02.27 | 07:48

Szinte nincs esélye, hogy Magyarországot elkerüli a vírus. Ha kitör a pánik, elkerülhetetlen lesz, hogy bevásároljunk. Az esetleges karanténról nem is beszélve.

A koronavírus karantén azokat érintheti, akiknél kimutatták a vírus jelenlétét.

Tovább terjed a koronavírus, immár sok szomszédos országokban is van regisztrált beteg: Ausztriában már egy magyar beteget is kezelnek.

Valószínűleg már Magyarországon is jelen van, továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot

– mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel a köztévében.

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs – közölte a Belügyminisztérium szerdán. Az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt. Az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Magyarországon a vírus jelenlétét nem mutatták ki. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Sok magyar elkezdett felhalmozni egy esetleges lezárástól tartva, tanulva az olaszországi példákból, ez nem a legjobb megoldás, hiszen a pánik veszélyesebb mint a betegség.

Pánikra azonban jelenleg semmi okunk és szükségünk sincsen, elég ha a következő napokban körültekintőbben megyünk el bevásárolni.

Mi az amit mindenféleképpen vegyünk koronavírus karantén esetére?

Influenzaszezon van, így a legfontosabb a fertőtlenítés. Maga az influenza jelenleg nagyobb kockázati tényező mint a koronavírus. Évente többezer ember veszti életét csak Magyarországon a járvány miatt. Világszinten azt jelenti, hogy majdnem minden 10000. ember influenza miatt hal meg.

koronavírus karantén

Mindenféleképpen legyen otthon kézfertőtlenítő, és speciális szappan. Ezt amúgy is használjuk, azonban most jobban figyeljünk erre, hiszen ezzel nagyban csökkentetjük a fertőzésveszélyt. Továbbá a legfontosabb gyógyszereket sem árt beszerezni, ugyanis most még elkerülhetjük a rohamot a patikákban. (Folyamatosan szedett gyógyszerek, jód, kötszerek, láz és fájdalomcsillapító, köptető, torokfertőtlenítő, hasfogó és hashajtó, és vitaminok). Természetesen azért továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre.

Érdemes kicsivel több húst, sajtot és felvágottat venni, és akár ezekből amit tudunk, azt le is fagyaszthatjuk. Igazából legfeljebb megspóroljuk a következő nagybevásárlást.

Ha nincs otthon elegendő szárazárú, például liszt, olaj vagy cukor, só, esetleg kávé, abból is érdemes beszerezni egy kisebb mennyiséget, hiszen ezek fognak először elfogyni, de jól jöhet még az instant élesztő, sütőpor.

koronavírus karantén

A tartós élelmiszerek közül a porlevesek, instant tészták, konzervek, és a tartós tej, halkonzervek, májkrém, illetve kétszersült, vagy tartós kenyér is mindig jó ha van kéznél, ne kelljen órákat sorban állni. Ezek mellett természetesen érdemes bespájzolni száraz alapanyagokból is, bab, lencse, csicseriborsó, rizs, bulgur, tarhonya. A paradicsomkonzerv, és zöldségkonzerv amúgy is nagy gyakorisággal fordul elő télen az emberek polcain, szóval ebből is vehetünk akár többet, valószínűleg el fog fogyni akkor is, ha nem tör ki járvány, illetve a karantént is megússzuk.

De ha már bevásárolunk akkor érdemes körülnézni tisztasági holmik között, a fürdőszobában és a tisztítószerek körül is, hogy nincs-e kifogyóban a szappan, fogkrém, mosópor és wc-papír, esetleg zsebkendő.

És ha van, mindenféleképpen gondoljunk a kisállatokra is, és ha dohányzunk, akkor arra is.

Képek:Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.