Életmód

Ép testben ép lélek, avagy így vágj bele a futásba

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.17 | 15:48

A tavasz hamarosan beköszönt és a hosszú tél után a friss levegő is egyre hívogatóbb. Engedj a csábításnak és mozdulj ki. Tegyél valamit magadért, például kezdj el futni. Ha eddig nem sportoltál, most hoztunk néhány tanácsot, hogyan kezdd el.

Pixabay

Vigyázz a kezdeti hibákkal

Azoknak, akik nem túl gyakran sportolnak, nagyon óvatosnak kell lennie eleinte. Minden kezdet nehéz, és ebben az estben nagyon körültekintőnek kell lenni. Éppen ezért ne tűzz ki túl távoli célokat, és ne hasonlítsd magad a többi futóhoz, akik már régóta űzik ezt a sportot. Csakis ésszel vágj bele. Válassz megfelelő intenzitású edzést, amely összhangban van az állóképességeddel. Ha nem így teszel, csak feleslegesen megerőlteted magad. Gyakori hiba még a bemelegítés kihagyása, pedig a testet fel kell készíteni a fizikai teljesítményre. Hogyan vágjunk bele tehát helyesen?

Bemelegítés

Az edzés alapja a megfelelő belemelegítés, így egészen biztos lehetsz benne, hogy izmaid nem fognak szenvedni. Koncentrálj főleg a lábizmokra, de a derék, csípő, hát és karok izmait sem hanyagold el. Ne felejtsd el megnyújtani a nyakizmokat sem. Ezt követi a futó ábécé: futás magas térdemeléssel, sarokemelés, szökdécselés, oldalazó futás. A bemelegítés végén rövid fokozó futás következik, amíg nem éred el a kívánt sebességet.

Ha még nem megfelelő az állóképességed, le is rövidítheted a bemelegítést. A folyamatos futás helyett próbáld meg inkább a sétát felváltva a futással. Ideális a 100 – 200 m futás és 100 m séta.

Ne hanyagold el a befejezést

Hogy az izmok futás után felszabaduljanak, a futás végén le kell lassítani. A rövid séta után pedig jöhet a nyújtás. Eközben figyelj az izmaidra, hiszen jelzik neked mikor lazultak el kellőképpen. Otthon zuhanyozz le. Ezeket a szabályokat betartva könnyen megelőzheted az izomláz kialakulását.

Megfelelő felszerelés nélkül nem megy

A futáshoz megfelelő ruházatra és cipőre lesz szükséged. Ne kezdd a futást csak egy „bármilyen” sportcipőben. Válassz megfelelő futócipőt, amelyet erre a célra terveztek. Ezzel megvéded lábad a fölösleges terheléstől. Vásárlásnál fontos szempont az is, milyen terepen fogod használni.

Hogy futás közben ne fájjon a lábad, cipővásárlás során fontos odafigyelni a lábállásra, tehát arra, milyen mértékben dől befelé a bokád. Ebben az esetben szupináló, normál és túlzott mértékű befelé dőlésről beszélhetünk.

Megfelelő méret

Azt biztosan tudod, hogy a méretek attól függően is változnak, hogy magassarkút, papucsot vagy épp sportcipőt vásárolsz, hiszen minden cipőnek megvannak a maga sajátosságai. Futócipőt a lábad méretei alapján válassz. Ha az egyik nagyobb, akkor annak a méreteit vedd figyelembe.

A másik szabály, hogy mindig fél számmal nagyobb cipőt válassz. A végső döntés előtt próbáld fel a cipőt zokniban és kissé lejtő terepen. A cipőnek tökéletesen illeszkednie kell a lábadhoz futás közben lejtőn le és lejtőn felfelé is. Az ujjaknak nem szabad a cipő orrához érnie.

A mi tippünk: Ha te is szeretnél egy megfelelő sportcipőt futáshoz, vagy bármilyen más szabadidős tevékenységhez, akkor vár a Bonprix wesbshop. Minőségben és választékban is igyekeznek a maximumot nyújtani, áraikat pedig tovább csökkentheted a Bonprix kupon segítségével.

Megfelelő ruházat

Mint bármelyik sport esetében, itt sem feledkezhetünk meg a megfelelő ruházatról. Mindenképp válassz funkcionális viseletet, amely gyorsan szárad és elvezeti a nedvességet. Fontos a megfelelő melegítő, leggings, póló, zokni és pulóver A hölgyek ne feledkezzenek meg a jó minőségű sportmelltartótól. Hűvösebb időjárás esetén pedig jól jön majd egy kabát, fejpánt és sapka.

A mi tippünk: Ha kényelmes ugyanakkor csinos szabadidő ruházatra vágysz, akkor nézz körül az Orsay webáruházban. Itt a ruhák mellett stílusos kiegészítők is várnak, amelyeket viselhetsz, akár sportoláshoz is. Vásárolj náluk olcsóbban az Orsay kupon segítségével.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló