Életmód

Ez a finn csajok új vesszőparipája

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.02 | 08:03

A feminista sportok legújabb vadhajtása ez a szó szerinti "műlovaglás". Már bajnokságokat is rendeznek ezekkel a nyeles lófejekkel.

Ahelyett, hogy igazi telivérre ülnének, vagy lemezlovasok lennének, játék vesszőparipákon nyargalnak az északi lányok. Aki ezt a divatot akarja meglovagolni, annak be kell szereznie egy combok közé szorítható nyéllel rendelkező játék falovat, melyet balerina-szökelléssel és tökéletesen végrehajtott ugrásokkal kell megülnie.

Gyeplő nélkül terjed a trend a finn tinilányok körében, melyben valahol visszaköszönnek az ősi lovas hagyományok, legalábbis a bemutató ugrásokat és az “idomítást” tekintve. De ahelyett, hogy egy élő lovat nyergelnének fel, egy üvegszemű játéklóra pattannak. Ha hihetetlennek tűnik ez az egész, akkor álljon itt pár felvétel:

Komoly közösségi élet is szerveződött már az új fitnesz-ág köré: egymást látják el tippekkel és tanácsokkal az érintettek. A hobbi-lovaglás a női dominancia egyik jegye – árulja el az egyik lovas. A kislányok saját koreográfiát építenek fel, egyéni elemekkel, új sztenderdeket felállítva.

Nem jönnek ide a fiúk főnökösködni, hogy megmondják, mit csináljunk. Ez a lovaglás egy feminista szertartás számomra.

véli a húszéves Alisa Aarniomaki. Hivatalos statisztika még nem készült, de legalább tízezer nő, főleg tinik és huszonévesek érintettek ebben az időtöltésben. Alisa egyébként tízéves kora óta lovagol igazi lovon, melynek terápiás hatását nem egyszer tapasztalta már magán: a szülei válása, az iskolai zaklatások vagy más személyes fájdalom esetén tett jót neki.

Hatalmas segítség volt, ha kimehettem az erdőbe a barátaimmal vágtázni. Helyrebillentette a fejemben a dolgokat.

Igaz, elsősorban az interneten terjed a vesszőparipázás szokása, amely nélkülözi a szigorú szabályokat, a résztvevők mégis valós versenyeken mérik össze tudásukat. Önkéntesek szervezik ezeket az eseményeket, amelyeknek a csúcsa az éves országos bajnokság. Idén áprilisban kétszázan mutatták meg itt ügyességüket.

Aki utálja a vesszőparipákat, az ezt sem tartja majd igazi  sportnak, hanem inkább gyerekjátéknak degradálja, vagy egy élő verziós lovas szerepjátéknak tartja. A támogatói viszont arról igyekeznek meggyőzni mindenkit, hogy a fizikai erőt követelő ugrás, ágaskodás és futás mindenképpen sporttá teszik ezt a hobbit, plusz barátságok köttetnek és akár művészetként is lehet rá tekinteni. Ráadásul már felkapott téma is lett, melyről még a Wall Street Journal is értekezett.

Szerintünk csodálatos, hogy a vesszőparipázás népszerű lett, és jelenséggé vált.

véli Fred Sundwall, a Finn Lovasszövetség titkára a Mashable hasábjain. A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy reméljük, hogy majd a magyar verzióból a hátrafelé nyilazás kimarad.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.