Életmód

Genetika és életmód: befolyásolhatjuk-e a várható élettartamot?

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.08 | 15:30

Brit és kínai kutatók vizsgálták, hogy az egészséges életmód hogyan befolyásolja a genetikailag rövidebb élettartamra hajlamos emberek sorsát. Az eredmények biztatóak: a tudatos életmód akár 62%-kal is ellensúlyozhatja a negatív genetikai tényezőket, és 5 évvel is meghosszabbíthatja az életet.

Fotó: freepik.com

A kutatásba 353 742 embert vontak be, akiknek adatait az Egyesült Királyság biobankjából gyűjtötték. A vizsgálat során megállapították, hogy a korai halálozás kockázata 21%-kal magasabb azoknál, akiknél genetikailag hajlamosak a rövidebb élettartamra, még akkor is, ha egészségesen élnek. Azonban az egészségtelen életmód ezt a kockázatot 78%-kal növeli, függetlenül a genetikai adottságoktól.

A legrosszabb kombináció az, ha valaki genetikailag hajlamos a korai halálra és ráadásul egészségtelenül is él. Ezekben az esetekben a korai halálozás kockázata több mint kétszerese a szerencsés génekkel rendelkező, egészséges életmódot folytató emberekhez képest.

A kutatásból kiderült, hogy az életmódnak kulcsfontosságú szerepe van a várható élettartam meghatározásában. Még azok is jelentősen javíthatnak az esélyeiken, akiknek genetikailag rövidebb az élettartamuk. A hosszabb élet titka a dohányzás elkerülése, a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A tanulmány 13 éven át követte a résztvevőket, és 24 239 halálesetet dokumentált. A kutatók eredményei alátámasztják, hogy az egészséges életmód mindenképpen kifizetődő, még akkor is, ha nem a legkedvezőbb genetikai adottságokkal rendelkezünk.

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló