Életmód

Dollármilliárdokat költ a cigigyár a jövőcigire

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.15 | 06:15

A világ egyik piacvezető cigarettagyártója, a Magyarországon is üzemet működtető British American Tobacco persze titkolja a projektet: mint új generációs nikotin adagolóként hivatkoznak rá.

(kép: Pixabay/lindsayfox)

Könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva a magyar dohányosok ismerős BAT – márkái (például a Sopianae, a Dunhill, a Pall Mall, a Rothmans, a Lucky Strike és a Vogue) mellett egészen új cigik bukkanhatnak fel a polcokon. De nem ám mentolos, vagy új, éppen gyümölcsös: a dohányzás egészét akarják újraértelmezni.

Káros, de lehet megoldás

A dohányzás az emberiség egyik legősibb káros szenvedélye. Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor elképesztő nemzetközi összefogás indult a dohányzás visszaszorítására, miután egyértelműen bebizonyosodott, hogy közvetlen kapcsolat van a cigarettázási szokások és súlyos, halálos betegségek között. A cigibiznisz viszont felfoghatatlanul hatalmas üzlet, ezért az elvesztett vásárlók visszaszerzése régóta célja a nagy gyártóknak.

Miért is ne? Az elmúlt évszázadokban a technikai fejlődés, az innováció és az újdonságok jellemezték az élet minden területét: míg a cigaretta esetében a legnagyobb (és majdhogynem egyetlen) újítás a mentolos cigi vagy a füstszűrő volt.

Igazi tech-gyárrá fogunk válni!

Nyilatkozta Dr. David O’Reilly a BAT kutatási és fejlesztési (R&D) laborjának vezetője. A tavaly 14 millárd font értékben világszerte cigarettát értékesítő BAT azonban nem új ízeket fejleszt a kutatóközpontban. Amióta Hon Lik kínai gyógyszerész 2003-ban feltalálta az e-cigarettát, a nagy egészhez képest kicsi, de rendkívül gyorsan fejlődő szeletét képezi a piacnak az egészségesebbnek mondott cigi. Ez azonban csak az első lépés egy új termék felé. Aminek kifejlesztése a dohánygyárak legfőbb célja egy ideje.

Az e-cigi új szintje

Dr. O’Reilly elmondta, hogy a BAT sem akar lemaradni, a fejlődésben, ezért jelentős összegeket fordít új generációs cigaretták kifejlesztésére. Ezek jelenleg elektronikus termékek, amelyek nemcsak jól is néznek ki, de jól is működnek, és minél inkább hasonlatosak az igazi cigarettához – káros hatások nélkül.

A Southamptonban működő labor kutatóinak évtizede célja az egészséges cigi kifejlesztése. Ez a korábbi években azt jelentette, hogy mind kevesebb káros kémiai anyag kerüljön a dohányos szervezetébe. Ez nyilván lassú volt, és nem túl hatékony, a hagyományos cigaretta lehet, hogy valamivel, de nem jelentősen lett kevésbé mérgező.

Aztán jött az e-cigi, és minden a feje tetejére állt!

Többé már nem volt szükség valódi tűzre, hogy az égő dohányból nyerje ki a nikotint a dohányos. Füst helyett a gőz belélegzésével jut a szervezetbe a nikotin. Az alapelv ez, de az eljárás és megvalósítás meglehetősen sokszínű lehet.

Már nem mezőgazdasági, hanem teljes mértékben innovatív technológiai alapokra helyeződik át az iparág.

véli Dr. O’Reilly. A kutatócsoport elsődleges feladata, hogy olyan biztonságos cigarettát fejlesszen, amit 5-10 év múlva a dohányosok széles köre fog használni. A saját fejlesztésű BAT e-cigik sikerét és népszerűségét úgy akarják biztosítani, hogy egyszerre érvényesüljenek az egészségügyi, biztonsági, design és ízélmény-szempontok.

Mi változik?

Ha belenézünk a leendő e-cigik mélyére, jelenleg két területen zajlik a fejlesztés: a gőzös megoldás, amikor a nikotin, az ízfokozó és a gőz összekeveredik, s így kerül a tüdőbe. A másik megoldás az aeroszolok (apró részecskék vagy folyadékcseppek az áramló levegőben) elvén alapul: a dohányt csak melegítik, nem pedig elégetik. Így jóval kevesebb toxikus anyag vagy kátrány kerülne a dohányosok tüdejébe.

Egyelőre a vélt piac szűkös, de lendületesen növekszik: ez pedig felgyorsíthatja a kutatásokat. Dr. O’Reilly egyébként úgy véli, hogy egy teljesen új, a hagyományostól eltérő dohányzási kultúra kialakulása előtt állunk. Más a célközönség, más az eszköz, és más a metodikája is az új generációs cigiknek. Ehhez az is hozzájárul, hogy a cigaretta már nem büdös, hanem jó illatú, a füstölgésre használt eszköz pedig egyszerűen jól néz ki.

A különböző országok változó egészségügyi előírásai miatt eddig Japánban és Kanadában kezdték el árulni az első típusokat, tehát a Magyarországi bevezetésre egyelőre várnunk kell. Pedig a több rangos kutatóegyetemmel együttműködő labor állításai szerint az új cigik akár 95 százalékkal is egészségesebbek lehetnek a hagyományosnál. Persze ettől még a nikotin marad mérgező, és az egyik legaddiktívabb anyag az ember számára, ami komoly függőséget okoz.

Nyitókép: Pixabay/Horwin


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.