Életmód

Gyakran felébredsz éjszakánként? Nem csak az álmatlanság jele lehet

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.28 | 19:30

Az éjjeli ébredések sokak számára ismerős problémát jelentenek, de nem csak az álmatlanság jelei lehetnek. Számos más egészségügyi probléma is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet, melyek nem feltétlenül betegségek, de ha nem kezeljük őket, könnyen azokká válhatnak.

Fotó: 123rf.com

A gyakori éjszakai ébredések következményei

  • Kimerültség: Nem tudjuk kipihenni magunkat, gyengül az immunrendszerünk, lassul az anyagcserénk, és csökken a koncentrációs képességünk.
  • Csökkent munkahelyi teljesítmény: Az állandó kimerültség miatt kevésbé hatékonyak leszünk a munkánkban.
  • Megnövekedett fertőzési kockázat: Védtelenebbé válunk a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben.
  • Súlyos esetekben: Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás akár halállal is járhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha hetente minimum háromszor ébredünk fel éjjel, legalább 30 percen belül nem tudunk visszaaludni, és a probléma legalább 4 hete fennáll, érdemes orvosi segítséget kérni.

Milyen betegségek okozhatnak éjszakai ébredéseket?

A gyakori okok közé tartoznak a pszichiátriai eredetű betegségek (stressz, szorongás, depresszió), az alvási apnoé, a krónikus fájdalom (fibromyalgia, arthritis), az asztma, egyes ráktípusok, de akár epe- és májproblémák is.

Vércukorszint ingadozása

Cukorbetegek a megmondhatói, hogy a jó alvás egyik feltétele a megfelelően beállított vércukorszint. A hajnali 2-3 óra körüli ébredés összefüggésben lehet a vércukorszint leesésével, ami attól is előfordulhat, ha valaki túl sok szénhidrátot eszik lefekvés előtt, és nem egyensúlyozza ki fehérjével és zsiradékkal – írja a hazipatika.hu.

Kortizol túl- vagy alultermelés

Az alvás hormonális folyamat: ha a hormonháztartás felborul, vele borul a pihenésünk is. A kortizol hiánya és többlete is megzavarhatja az alvást, álmatlanságot, gyakori felébredéseket okozva. A kortizol ugyanis az ébrenlét hormonja, egyfajta ébresztőhormon, amelynek szintje reggel a legmagasabb.

Pajzsmirigyproblémák

A csökkent kortizoltermelés pajzsmirigyproblémákra utalhat. Ilyenkor gyakori tünet az álmatlanság, levertség, erős hangulatváltozás, az éjszakai szívdobogás és/vagy izzadás, amely szintén ébren tartja a szervezetet.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló