Környezet

Így tudsz vigyázni a kertedre, ha támadnak a kórokozók és a kártevők

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.03 | 13:29

Lisztharmat, levélfoltosság, levéltetvek, fúrólégy - a kiskerted legnagyobb ellenségei. Olyan kórokozók és kártevők, amelyek pusztítják a fejlődő növényt, csökkentik a termést. Már létezik olyan ingyenes applikáció, amely hatékony segítséget nyújt az azonosításukban és megoldásokat is kínál ellenük.

Reneszánszát éli a kertészkedés

Pár évtizede még megszokott volt, hogy aki kertes házban lakott, ott zöldségeket és gyümölcsöket termesztett. Idővel felváltotta a helyüket a gyep, a díszkert. Ma már azonban érezhető a pozitív elmozdulás: egyre több fiatal család is termel saját fogyasztásra gyümölcsöket és zöldségeket. A becslések szerint Magyarországon mintegy 250 ezren foglalkoznak háztáji vagy hobbi kertészkedéssel, azonban a legtöbben kihívásokkal küzdenek, ha kórokozó vagy kártevő jelenik meg a kertben.

Fotó: KRQ

Paradicsom, paprika és a gyökérzöldségek a lista élén

A hazai kiskerti növények közül zöldborsót, sütőtököt, cukkinit, főzőtököt a legkönnyebb termeszteni. A legtöbb konyhakertben megtalálható a sárgarépa, petrezselyem, valamint a nagy kedvencnek számító paprika és a paradicsom is. Népszerűek az akár balkonon is termeszthető fűszernövények – a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring. A gyümölcsök között pedig a cseresznye, a meggy és a kajszibarack, az alma és körte vezet, de egyre nagyobb számban jelennek meg idehaza egzotikus fajták is, mint például a datolyaszilva vagy a kivi. Az eredményes kertészkedés érdekében számolni kell a kártevők elleni kihívások megoldásával is.

Segít egy ingyenes applikáció

A kórokozók és kártevők, a változó termesztési körülmények, a szélsőségesebbé váló időjárás a hobbikertészek számára is komoly nehézségeket okoznak a sikeres növénytermesztésben. Ezek a problémák arra ösztönözték a világ egyik vezető agrárvállalatát, a Syngentát, hogy bővítse innovatív digitális kínálatát. A Kert és Otthon applikáció megkönnyíti az információszerzést és a hatékony védekezést. Az okoseszközökre optimalizált, ingyenesen elérhető alkalmazás több mint 35 növénykultúrát tartalmaz, lefedve a hobbikertekben előforduló növények legnagyobb részét. Segít a kártevők, betegségek gyomok pontos beazonosításában és védekezési tippekkel, növényvédő szer ajánlásokkal szolgál a ház körüli és kiskerti rovarok, kórokozók, illetve gyomok ellen. Ezen kívül videós segédleteket, valamint gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat is tartalmaz.

Fotó: KRQ

Többféle veszély leselkedik a növényekre

A levéltetvek nemcsak a kiskertet, hanem a dísznövényeket is károsíthatják. Szintén nagy kártételre képesek a különböző legyek, lepkék és molyok lárvái. Aktivitásuk legszembetűnőbb jele, hogy a gyümölcs vagy a zöldség kukacos vagy hernyó rágta. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kártevője a dióburok fúró légy, ami a június végétől rajzik el és a zöld, puha zöld héjú dióba rakja le a petéit.

A kártevők megjelenése általában szemmel is jól érzékelhető: egy levéltetű kolónia miatt az összes levél becsavarodik, illetve ragad a teljes növény. Lisztharmat megjelenésekor előbb utóbb minden fehéres színű lisztharmatos lesz. A gombabetegségek típusától függően megjelenésükkor, különböző foltok, sárgulások, barnulások és elszáradt növényi részek jelennek meg. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, mert akár a teljes termés elvész!

A növények is lehetnek betegek

Legáltalánosabb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra és a lisztharmat, ami ezen felül nagyon sok gyümölcsben és zöldségben is megjelenhet. Súlyos károkat tud okozni a kertekben előforduló fehérpenészes rothadás, a szklerotínia, illetve általánosan előforduló gomba, a szürkepenész. A betegségek közé sorolhatjuk az alternáriás levélfontosságot is, és a fuzáriumot, ami még a gyepet is veszélyezteti. A sikeres kertészkedésben a megelőzésnek hatalmas szerepe van, mert sok esetben, ha már megjelent a betegség, akkor korlátozottak a lehetőségeink a védekezésben.

Fotó: KRQ

Figyelni kell a rovarok jelenlétére is!

Az otthonukban megjelenő hangyák kellemetlen vendégek lehetnek, nemcsak a morzsákat szedik össze, hanem bizonyos fajtái, előszeretettel károsítják az épületek faanyagait és akár a szigetelést is. A nem kevésbé hívatlan legyek, szúnyogok, poloskák, csótányok pedig betegségek hordozói is lehetnek. Az applikációban ezekre és a házaknál gyakorta megjelenő rovarok ellen is találsz hatékony megoldást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló