Életmód

Így vigyázz a vonalaidra, ha szeretsz borozni

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.07 | 12:43

Hiába vonod meg a szádtól a legfinomabb falatokat „diéta” címszó alatt, ha közben a folyékony kenyérrel nem bánsz mértékletesen.

Oké, azt persze tudjuk, hogy a túlzásba vitt szeszfogyasztás súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, azt azonban hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy a nem megfelelő időben és formában bevitt nedű az egészségügyi határértéken belül is árthat a vonalaknak.

1. Tudd, hogy mennyi kalória van a borban, amit választasz.

Ha egészséges vagy és testtömeg-indexed is a normális kategóriába esik, a szeszfogyasztás nem befolyásolja a súlyodat – tudjuk meg egy brit kutatásból. Ha azonban nem ez a helyzet, érdemes még jobban odafigyelni, mit és mennyit iszol. Egy átlagos pohár borban 130-170 kalória van (az igazság mellett, természetesen), érdemes a bor címkéjén ellenőrizni, mi a helyzet pontos állása. A különféle etnikumhoz tartozó emberek, illetve a férfiak és a nők szervezete mind másképpen bontja le az alkoholt, de összességében véve elmondható, hogy a szeszt kevésbé képes hasznosítani a máj, mint a legtöbb tápanyagot, ezért nem árt korlátozni a bevitelt.

2. Mozogj, mielőtt iszol, így büntetlenül poharazhatsz.

Ha tudod, hogy este társaságba mész, ahol minden bizonnyal poharazgatni is fogtok, sétálj egyet, hogy az anyagcseréd lendületbe jöjjön. Ez egyrészt felgyorsítja az alkohol lebontásának szükségszerű folyamatát, másrészt pedig segít abban, hogy kevésbé kiéhezve vesd rá magadat a szeszre. A borral kapcsolatban érdekes orvosi tény, hogy 70-90 percre alaposan felgyorsítja az anyagcserét, ettől függetlenül azonban fontos, hogy vizet is igyál, ha borozol, mivel az alkohol dehidratál… ami viszont árt az anyagcserének. A megfelelő mérték megtalálása a fontos.

3. Ne igyál étkezés előtt.

Ha súlyproblémával küzdesz és fogyni szeretnél, ne igyál étkezés előtt harminc perccel, mivel az alkoholbevitel fokozza az étvágyat. Aztán, tudod, hogy van ez: éhgyomorra becsiccsenteni is könnyebb, már csak ezért is érdemes várni az étkezés végéig a szeszeléssel.

4. Igyál száraz vörösbort, ha csak lehetséges.

A száraz vörösbor óriási előnye, hogy több antioxidánst tartalmaz, mint a legtöbb borféle. A palack alkoholtartalmára azért ügyelj, és lehetőség szerint maradj 13,5 százalék alatt.

5. Késő este már ne igyál.

A pia hasonlóképp dolgozik a szervezetünkben, mint a szénhidrátok: éppen ezért érdemes korlátozni az esti szeszbevitelt. Fontos, hogy tudd: ha este 8 után már nem eszel és nem iszol szeszt, az éjszakád is nyugodtabb lesz, és reggel kipihentebben ébredsz.

6. Válassz minőségi borokat.

Az életmódváltás fontos alaptétele, hogy mindenből kevesebbet fogyassz, ugyanakkor jobb minőségű termékeket válassz. Ha drágább bort veszel, nem csak a jobb minőség mellett teszed le a voksod, hanem egyúttal hosszabb ideig is tart, amíg elfogyasztod a finomságot, hiszen különleges alkalmakra tartogatod. A bor a hűtőben sokáig eláll, ha az eredeti palackban tárolod, és a dugóval lezárod.

7. Ne otthon igyál, úgy könnyű eltunyulni!

Az ember hajlamos a lustaságra, pláne egy fárasztó nap után. Ha otthon kezdesz poharazgatni, alig van fék és gát: a pia olcsó, ráadásul egy helyben ülsz, megmozdulnod sem kell. Sokkal előrébb vagy, ha a pénztárcád egyfelől korlátoz némiképp, másrészt pedig a találka végén haza kell jutnod valahogy, vagyis kénytelen vagy – a kétbetűs kitérőre tett kirándulásokon túl is – megmozdulni…

Ha tartod a borszabályokat a diétád mellett, nem fogsz hízni… sőt, lehetséges, hogy még veszítesz is a súlyodból!

 

Nyitókép: Pixabay CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló