Életmód

Aludnál a kutyáddal? Arizonai tudósok szerint nem is olyan elvetemült ötlet

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.13 | 11:47

Van előnye, ha kedvencedet beengeded a szobádba, vagy akár az ágyadba.

A Time.com kedvező híreket hoz azoknak, akik nem szívesen penderítik ki a kutyájukat a hálószobából. A négylábú társak ugyanis nem hogy rontják az alvásunk minőségét, hanem – tudósok szerint – még akár jobbá is teszik a pihenésünket. A Mayo Clinic tanulmánya persze felhívja a figyelmet az állattal való együttalvás megfontolandó aspektusaira is.

via GIPHY

A kutatásban 40 olyan felnőtt vett részt, akik vagy ugyanabban az ágyban, vagy csak közös szobában aludtak kedvenceikkel. Mind a kutya, mind a gazdája mozgásfigyelő eszközöket viselt hét éjszakán keresztül, majd az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogyan töltötték ők és jószágaik az estéket.

Az eredmények azt sugallják, hogy a hálószobában tartózkodó állat nem rontja különösebben az alvás minőségét, mint amennyire azt a kutatók előre feltételezték. A szobájukat kutyussal megosztó emberek az ágyban töltött idő 83 százalékát tudták alvásra fordítani, és 80 százalékuk teljesen elégedett volt a pihenés minőségével is.

via GIPHY

Akik viszont az ágyukba is beengedték a kutyát, azok már egy hajszálnyival kevesebbet tudtak pihenni. 80 százalék alvási hatékonyság volt a maximum, ami azért nem rossz eredmény. Főleg, hogy többször felébredtek az éjszakák folyamán, mint azok, akik egy helyiségben szundítottak az állataikkal.

Ha valakinek emberi alvótársa van, akkor más jellegű a pihenés maga is. Akik a franciaágyukat osztják meg másodmagukkal, jobban tudnak pihenni, mint az, aki egyedül tér nyugovóra.

Vélhetően az emberek kiegyenlítik egymás szükségleteit, hogy jobban tudjanak aludni, míg erre még a legjobban képzett kutyák sem képesek.

via GIPHY

Dr. Lois Krahn, az arizonai Mayo Klinika alvásspecialistája szerint a gazdának biztonságérzetet ad, ha a kutyája őrzi az álmát:

Egy doromboló cica vagy egy szépen szundikáló kutya mellettünk – megnyugtató hatással lehet ránk, amitől jobban is alszunk.

Viszont ha több állatunk van, akkor az esti nyugalom megzavarása is sokszorozódhat. Például nehezíti a pihenést, ha a kutyák horkolnak, vagy álmukban sokat mozognak. Ezt azért fontos tudnunk, mert mára megnőtt azok száma, akik egynél több háziállatot is tartanak.

Ez a vizsgálat olyanok bevonásával készült, akik egyetlen kedvencet birtokolnak, kis mintán, kontroll csoport nélkül. A résztvevők zöme középkorú nő volt, akik egészségesnek vallották magukat; így az eredmények nem biztos, hogy minden típusú gazda esetében megállnának. Illetve a különböző kutyafajtákat tekintve is kérdéses a tanulmány hitelessége: az állatok származása és mérete sem mérvadó, ilyen kis minta alapján.

via GIPHY

Összességében ezek bíztató hírek azoknak, akik eddig ódzkodtak attól, hogy együtt aludjanak kedvencükkel, mert féltették a pihenésük minőségét. Krahn arra bátorít, hogy mindenképpen tegyünk egy próbát, működik-e a dolog:

Viszont az állat iránt érzett ragaszkodásunk ne homályosítsa el a lehetséges következményeket, mellyel az együttalvás járhat.

Hogy magának az állatnak ínyére van-e az éjszakai összebújás, afelől egy szemernyi kétségünk se legyen:

Függetlenül attól, hol aludt, akár a gazda ágyában, vagy máshol, a kutya kiválóan ki tudta pihenni magát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló