Életmód

Aludnál a kutyáddal? Arizonai tudósok szerint nem is olyan elvetemült ötlet

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.13 | 11:47

Van előnye, ha kedvencedet beengeded a szobádba, vagy akár az ágyadba.

A Time.com kedvező híreket hoz azoknak, akik nem szívesen penderítik ki a kutyájukat a hálószobából. A négylábú társak ugyanis nem hogy rontják az alvásunk minőségét, hanem – tudósok szerint – még akár jobbá is teszik a pihenésünket. A Mayo Clinic tanulmánya persze felhívja a figyelmet az állattal való együttalvás megfontolandó aspektusaira is.

via GIPHY

A kutatásban 40 olyan felnőtt vett részt, akik vagy ugyanabban az ágyban, vagy csak közös szobában aludtak kedvenceikkel. Mind a kutya, mind a gazdája mozgásfigyelő eszközöket viselt hét éjszakán keresztül, majd az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogyan töltötték ők és jószágaik az estéket.

Az eredmények azt sugallják, hogy a hálószobában tartózkodó állat nem rontja különösebben az alvás minőségét, mint amennyire azt a kutatók előre feltételezték. A szobájukat kutyussal megosztó emberek az ágyban töltött idő 83 százalékát tudták alvásra fordítani, és 80 százalékuk teljesen elégedett volt a pihenés minőségével is.

via GIPHY

Akik viszont az ágyukba is beengedték a kutyát, azok már egy hajszálnyival kevesebbet tudtak pihenni. 80 százalék alvási hatékonyság volt a maximum, ami azért nem rossz eredmény. Főleg, hogy többször felébredtek az éjszakák folyamán, mint azok, akik egy helyiségben szundítottak az állataikkal.

Ha valakinek emberi alvótársa van, akkor más jellegű a pihenés maga is. Akik a franciaágyukat osztják meg másodmagukkal, jobban tudnak pihenni, mint az, aki egyedül tér nyugovóra.

Vélhetően az emberek kiegyenlítik egymás szükségleteit, hogy jobban tudjanak aludni, míg erre még a legjobban képzett kutyák sem képesek.

via GIPHY

Dr. Lois Krahn, az arizonai Mayo Klinika alvásspecialistája szerint a gazdának biztonságérzetet ad, ha a kutyája őrzi az álmát:

Egy doromboló cica vagy egy szépen szundikáló kutya mellettünk – megnyugtató hatással lehet ránk, amitől jobban is alszunk.

Viszont ha több állatunk van, akkor az esti nyugalom megzavarása is sokszorozódhat. Például nehezíti a pihenést, ha a kutyák horkolnak, vagy álmukban sokat mozognak. Ezt azért fontos tudnunk, mert mára megnőtt azok száma, akik egynél több háziállatot is tartanak.

Ez a vizsgálat olyanok bevonásával készült, akik egyetlen kedvencet birtokolnak, kis mintán, kontroll csoport nélkül. A résztvevők zöme középkorú nő volt, akik egészségesnek vallották magukat; így az eredmények nem biztos, hogy minden típusú gazda esetében megállnának. Illetve a különböző kutyafajtákat tekintve is kérdéses a tanulmány hitelessége: az állatok származása és mérete sem mérvadó, ilyen kis minta alapján.

via GIPHY

Összességében ezek bíztató hírek azoknak, akik eddig ódzkodtak attól, hogy együtt aludjanak kedvencükkel, mert féltették a pihenésük minőségét. Krahn arra bátorít, hogy mindenképpen tegyünk egy próbát, működik-e a dolog:

Viszont az állat iránt érzett ragaszkodásunk ne homályosítsa el a lehetséges következményeket, mellyel az együttalvás járhat.

Hogy magának az állatnak ínyére van-e az éjszakai összebújás, afelől egy szemernyi kétségünk se legyen:

Függetlenül attól, hol aludt, akár a gazda ágyában, vagy máshol, a kutya kiválóan ki tudta pihenni magát.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Time.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Rekordot döntött a November Rain
  • szerző:nuus
  • 2018. 07. 17.
A következő cikkek betöltése folyamatban...