Életmód

10 tipp a nárcisztikus ember kezeléséhez – 1.rész

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.14 | 07:18

Nem egyszerű okosan kezelni egy nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező embert. Meg kell azonban próbálnunk, mert a vele való kapcsolat mentális egészségünkre is hatással lehet.

Aki ismer ilyet, netán közvetlen családtagja az, jól tudja: a nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező személyekkel nem könnyű bánni. Ha nem irányítjuk megfelelően a vele való kapcsolatot,  az hatással lehet jóllétünkre és mentális egészségünkre.

Ki kell próbálnunk bizonyos stratégiákat – ilyen például a világos határok felállítása -, de fontos az is, hogy rendszeresen támaszkodhassunk emberekre, akikben megbízhatunk.

De ki is a nárcisztikus személy? Az ilyen emberek csak önmagukra figyelnek, önmagukért aggódnak és manipulálnak másokat az életükben.

Egyeseknél mentális egészségi állapot áll fenn, nárcisztikus személyiségzavar (NPD) formájában. Ilyen esetben ezt képzett mentális egészségügyi szakember diagnosztizálhatja. Másoknál, bár a nárcizmus bizonyos vonásait mutatják, nem lehet személyiségzavarként azonosítani a viselkedést. Olyan személyekre például gyakran mondjuk, hogy nárcisztikus, aki énközpontú és nem képes az empátiára.

Fontos tudni, hogy a nárcisztikus személyiségzavar legitim mentális egészségi állapot, amely jelentős kihívásokat jelenthet annak, aki ezzel együtt él. Sőt, mások számára is megnehezítheti, hogy kapcsolatot tartson fenn ezzel az emberrel.

Néhány egyén azonban valóban nárcisztikus tulajdonságokat mutathat, anélkül, hogy diagnosztizálták volna a személyiségzavarral. Ilyen jellemzők az alábbiak.

Az illető önnön jelentősége mindenek felett áll; valóságos fantáziavilágot kreál a nagyszerűség érzésének fokozása érdekében; állandó dicséretre és csodálatra szorul; úgy érzi, neki mindenhez joga van; kihasznál másokat és semmiféle szégyenérzete vagy bűntudata nincs emiatt; nem ismeri fel mások szükségleteit vagy nem törődik velük; lealacsonyít vagy megfélemlít másokat; a beszélgetéseit, találkozóit leginkább az tölti ki, hogy róla van szó.

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, az NPD-vel vagy nárcisztikus hajlamokkal rendelkező emberek gyakran rendkívül érzékenyek mások visszajelzéseire. Dühösen reagálnak, ha szembesítik őket viselkedésükkel, s akkor is, úgy érzik, hogy figyelmen kívül hagyják őket.

A nárcisztikus típus kezelése

Íme néhány praktikus tipp a nárcisztikus személyek kezeléséhez – valamint néhány tanács annak felismeréséhez, mikor van ideje továbblépni egy ilyen emberrel való kapcsolatból.

Ha egy nárcisztikus személlyel vagyunk kapcsolatban, általában nem tapasztalunk egyenlőséget –többnyire nem arról van szó, hogy adok és kapok is. A nárcisztikus ember azt nézi, milyen előnye származhat az egészből.

Szó se róla, ezek a személyek gyakran elbűvölőek, vonzóak – ellenállhatatlannak, sőt szexinek is tűnhetnek. Kapcsolatuk azonban sokszor problémás – féltékenység, düh és bántalmazás tarkítja.

A nárcisztikus ember nem mindig képes az egészséges kapcsolatokhoz szükséges kölcsönösségre. Sőt, hiányosságait, kudarcait gyakran a másikra fordítja, őt okolva. Egyes esetekben hazugságokat vagy manipulációkat is alkalmazhat, elkerülve az elszámoltathatóságot.

Ezektől a partnere kimerült lesz és kiüresedetté válik. Sok esetben nem védi meg magát, úgy véli, könnyebb eleget tennie nárcisztikus párja követeléseinek és manipulációjának.

Persze, nem minden ilyen emberrel nagyon problémás a viszony. Vannak, akik képesek arra, hogy kevésbé egyoldalú kapcsolatokat alakítsanak ki, de sokszor csak kezelést követően.

Egy biztos, a nárcisztikus személy ritkán reagál jól arra, ha szembesítik viselkedésével. A legtöbbször igyekszik fenntartani előnyét és ellenáll, ha változtatni kellene.

Ahelyett, hogy őt próbáljuk megváltoztatni, okosabb, ha saját viselkedésünkre és jóllétünkre összpontosítunk. Állítsunk fel határokat és legyen a hátunk mögött a barátokból, családtagokból és szakemberekből álló erősebb támogatási rendszer, amely segít eligazodni az adott személlyel fennálló kapcsolat hullámvölgyeiben.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló