Életmód

Így segít az alváson a szex

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.09 | 10:48

A szervezet az orgazmusra olyan hormonok felszabadításával reagál, amelyek segíthetnek gyorsabban elaludni és jobb minőségű alvást produkálni.

Kép: 123rf

Talán azt gondolnád, hogy a szex lefekvés előtt felpörget, de lehet, hogy ez a jegy a gyors elalváshoz.

A szex és a testi intimitás más formái lefekvés előtt bizonyítottan növelik az álmosságot, csökkentik az elalváshoz szükséges időt, és javítják az alvás általános minőségét” – mondja Dr. Shanon Makekau, a Honolulu-i Kaiser Permanente tüdőgyógyászati és alvásgyógyászati igazgatója.

Mi több, a jó minőségű alvás jobb szexuális élethez vezethet.

Miért jó a szex az alvásnak?

A szex és az alvás közötti kapcsolat annak köszönhető, ahogy a hormonok hogyan reagálnak az intimitásra. Az orgazmus után olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek álmosságot okozhatnak. Pontosabban két fő hormon az oxitocin és a prolaktin.

  • Az oxitocint “szerelemhormonként” ismerjük. Segíti a kötődést, a szeretetet és az általános jólétet, ami jobb alváshoz vezethet.

Az oxitocinról és az alvásról nem sok humán tanulmány készült, de egy, az American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology című folyóiratban 2017 novemberében megjelent kis tanulmány szerint az oxitocin adása obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegeknek jobb alvási időt és alvási elégedettséget eredményezett.

  • A prolaktin egy másik hormon, amelyről ismert, hogy alvás közben megemelkedik, a kutatások szerint. A prolaktin szintje szex közben magasabb, az orgazmus után jelentős tetőzéssel, ami felelős lehet a sokak által tapasztalt, a közösülés utáni álmosságért.

Korábbi kutatások szerint a prolaktinszint jelentősen megemelkedik egy órával az orgazmus után, függetlenül attól, hogy az orgazmus maszturbációval vagy partnerrel történt. Ezek a magasabb prolaktinszintek a nők megnövekedett ösztrogénszintjével együtt elősegítik a gyors szemmozgású (REM) alvást és ezáltal az általános alvásminőséget is.

  • Végül a szexnek stresszoldó hatása is van.

Korábbi kutatások szerint a stresszhormon kortizol szintje csökkent szexuális izgalom hatására. A kevesebb stressz bizonyítottan hosszabb alváshoz vezet: az alacsony stressz-szintű emberek közel egy órával tovább alszanak éjszakánként, mint a magas stressz-szintűek.

Ne feledjük, hogy ez a hormonális válasz úgy tűnik, hogy az orgazmus elérése, nem pedig bármilyen szexuális tevékenység eredménye. Úgy tűnik, nem számít, hogy egyedül vagy partnerrel jutunk-e el odáig – a partnerszexnél megfigyelhető élettani jelenség a maszturbációnál is megfigyelhető.

Mit mond a tudomány a szexről és az alvásról?

Más kutatások konkrét választ próbáltak adni: Segít-e a szex az embereknek elaludni? Egy tanulmány, amely 2019 márciusában jelent meg a Frontiers in Public Health című szaklapban, a szexuális tevékenységek, az alvás minősége és az elalváshoz szükséges idő közötti kapcsolatot vizsgálta. A vizsgálatban 778 felnőtt anonim online felmérésekben vett részt.

A kutatók azt találták, hogy a válaszadók 71 százaléka mondta, hogy javult az alvásminősége, és 62 százalékuk arról számolt be, hogy gyorsabban elaludt a partnerrel való szex után. Ezek a számok maszturbáció esetén 48, illetve közel 45 százalék voltak.

A partnerrel való szex fokozhatja ezeket a hormonális hatásokat azáltal, hogy növeli a szoros kapcsolat, a szeretet és az intimitás érzését, ami elősegítheti az alvás minőségét.

A tanulmány egyik korlátja az volt, hogy az eredmények önbevalláson alapultak, így a kutatóknak nem volt módjuk megerősíteni azok pontosságát. Az objektív mérések helyett az önbevallásra való támaszkodás teszi a szexet és az alvást nehezen tanulmányozható témává. Egyes kutatások még azt is megerősítették, hogy az objektív mérések és az önbevallásos adatok használata eltérő eredményekhez vezethet, amikor arról a kérdésről van szó, hogy a szex segít-e az alvásban.

A Journal of Sleep Research című folyóiratban 2021 októberében megjelent szisztematikus áttekintés például az intim fizikai érintés (amely az intim szexuális érintéstől a nem szexuális jellegű szeretetteljes érintésig, például az ölelésig terjedt) és az alvásminőség közötti kapcsolatot vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy az intim érintés és az alvás közötti kapcsolat erősebb volt azokban a tanulmányokban, amelyek szubjektív válaszokat (önbevallásos értékítéleteket) vettek figyelembe, mint azokban a tanulmányokban, amelyek objektívebb megközelítést alkalmaztak az intimitás és az alvás mérésére.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.