Életmód

Ezért nassolunk, csecsemőkortól a felnőttkorig

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.25 | 08:18

Mutatjuk, miért nassolunk a különböző életkorokban.

Csecsemőkor

A csecsemő születésekor már képes szopó mozgást végezni, és ezáltal nem csak jóllakik, de a kielégülése, a boldogsága is innen származik. Vagyis, az első naptól kezdve, a száj nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben. Később, a világ felfedezése is szájon át történik, a kisbaba mindent a szájába vesz, megízlel, megrág. Egy idő után mindezeket a szerepeket részben átveszi a kéz, majd pedig a beszéd. Mégis, olyan helyzetekben, amikor a kisgyermek álmos, feszült, szorong, előkerül a cumi, vagy egyszerűen csak az ujját szopja.

Iskolakezdés

Amint a kisgyerek iskolás lesz, minden szülő pontosan tudja, hogy le kell végleg szoktatni a gyermekét a cumizásról, hiszen egy iskolásnak már nem illik az ujját szopnia. Általában ekkor szokott következni a körömrágás, vagy a ceruzák, radírok majszolása. Vagyis látható, hogy az orális feszültség-levezetés, önnyugtatás megmaradt, csak tárgyat váltott.

Kamaszkor

Nem véletlen, hogy a legtöbb étkezési zavar kamaszkorban kezdődik, ugyanis a kamaszkor igen sok feszültséggel jár, amit valahogy le kell vezetni. Van, aki sokat eszik, van, aki éppen ellenkezőleg, alig eszik, és sajnos olyanok is vannak, akik miután megették az ételt, kihányják azt. Általában a kamaszkor végére elmúlnak ezek a túlkapások, de sok fiatal ekkor tér át a dohányzásra.

Felnőttkor

Aki gyerekkora óta azt szokta meg, hogy az étkezés, a ropogtatás, vagy bármi, ami a szájával kapcsolatos, egyben feszültséget is old, gyorsan rátalál a nassolás élvezetére.A családban kialakult étkezési szokások is fontosak. Abban a családban, ahol az étkezésnek fontos szerepe van ugyan, de megfelelő keretek között zajlik – együtt leül a család vacsorázni, közben beszélgetnek is – kisebb a valószínűsége, hogy a nassolás kialakul. Ahol a családtagok rendszertelenül étkeznek, vagy ki-ki leül például a TV elé, és ott eszeget, az étkezés folyamatosan jelen lesz. Bárhol, és bármikor lehet nassolni, nincs összekötve közös élményekkel, hanem inkább egy magányos tevékenység lesz.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Kórházba került G.w.M
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 21.