Életmód

Ezek a legszörnyűbb rémálmaink: pesszimista jóslatok 2017-re

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.31 | 06:45

Szinte teljes egyetértés van arról, hogy 2016 kiemelkedően rossz év volt, minden értelemben. Nincs okunk azt feltételezni, hogy 2017 bármiben is jobb lenne, sőt! A teljesség igénye nélkül szedtük össze, mire is számíthatunk jövőre.

Ben Affleck Oscar-díjat kap, megint

A 2017-es Oscar-jelölteket csak január 24-én jelentik be, a díjakat pedig február 26-án adják át, de azért már vannak tippek. Sajnos két jelölés is kinéz Ben Afflecknek, igaz, nem színészként, hanem rendezőként és forgatókönyvíróként, Az éjszaka törvénye című gengsztereposzért (amelynek főszerepét is ő játssza). Afflecknek már van két aranyszobra (egyik sem színészként, szerencsére), de mindkettőt megosztva kapta.

Sajnos, Denzel Washingtonnak is kinéz a harmadik szobrocska, a Magyarországon még be nem mutatott Fences (vagyis Kerítések) című, ’50-es években játszódó fekete drámáért. Ez nem csak a színész modorossága miatt rémisztő, hanem azért is, mert elsősorban nem művészi, hanem politikai megfontolásokból halmozhatják el díjakkal a filmet: tavaly ugyanis egész nagy botrány volt belőle, hogy a fontosabb kategóriákban nem volt színesbőrű jelölt.

Újra összeáll a Rapülők

Sajnos ez nem csak rémálom, ez a kulturális környezetszennyezés elkerülhetetlen. Geszti Péter, azaz MC Gesztenye, illetve T-Boy és Michel de Lux, egyetlen buli erejéig állnak össze: 2017. február 25-én „Áj láv jú” címmel adnak koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Meneküljön, ki merre lát!

A Facebook tényleg elnyeli az internetet

Mark Zuckerberg és bandája egy ideje már ezen dolgozik, de ha a pizzarendelést és a kisebb összegű átutalásokat is beépítik, akkor tényleg a Facebook lesz maga az internet. Aztán már csak az kell, hogy megint húzzanak egyet az algoritmuson, és akkor már semmi mást nem látunk majd, csak kismacskás gifeket, és orosz propagandát. Hiába minden szócséplés, valódi és radikális lépések nélkül a nagy újságok és hírportálok lehúzhatják a rolót, a helyüket lájkvadász oldalak és álhírgyárak veszik át.

Mindeközben Kínában

Keveset szoktunk róla beszélni, de a kínaiak nagyobb hitelbuborékot fújtak az utóbbi években, mint az amerikaiak a globális válság előtt. Ezzel nem is volt semmi baj, ameddig 10 százalék felett nőtt a kínai gazdaság, vitte az egészet a lendület előre. A válság nem várt mellékhatásaként viszont csökkent a kereslet a kínai árukra, így visszaesett a növekedés üteme, ezért most éppen az fenyeget, hogy az egész buborék kipukkan, és egy 1929-es méretű gazdasági katasztrófát okoz.

Bekopog a klímakatasztrófa

A nagy olajcégek igazgatóságán, illetve Donald Trump megválasztott amerikai elnökön és barátain kívül nagyjából már mindenki belátta, hogy valami nagy baj van. Jövőre még nyilván nem önti el a tenger New Yorkot és Miamit, arra még várni kell pár évet. Viszont a szárazság és az ebből a katasztrofális termések milliókat késztethetnek arra, hogy elhagyják otthonukat. Ehhez képest pedig az a menekültválság, amit 2015-ben láttunk, tényleg csak cserkészdzsembori volt. Arra is jobb lesz felkészülni, hogy nálunk is szeszélyes lesz az időjárás, aszály és jégverés váltogatja majd egymást.

Az Európai Unió vége

A Brexit csak a főpróba volt, illetve a minta mindenkinek, akinek ilyen ötletei lennének: keress egy létező problémahalmazt (mondjuk a nyugati munkás- és alsó középosztály kilátástalanságát) és kend rá a bevándorlókra. Róluk pedig mondd azt, hogy az EU miatt vannak itt. Már kész is a bárhol bevethető recept, lehet népszavazni és kilépni. Mondjuk, nem lennénk igazságosak, ha nem említenénk meg, hogy az EU-n jelen góformájában nincs mit szeretni, vagyis elég könnyű azt mondani, hogy húzzanak a picsába, hiszen azt sem tudjuk, pontosan kiket takar az a bizonyos „Brüsszel” kifejezés.

Visszatér a Szovjetunió

Úgy értjük, hogy hozzánk, hiszen Oroszországba és csatolt részeibe már lényegében visszatért. A régi vicc pedig úgy tartja: Látogass el a Szovjetunióba, mielőtt még ő látogat el hozzád! Jelenleg nem úgy néz ki, mintha Vlagyimir Putyin és barátai belenyugodtak volna a hidegháborúban elszenvedett vereségbe, és nem úgy tűnik, mintha a nyugati világban bárki komolyan gondolná, hogy megakadályozza őket a birodalom újbóli felépítésében. A pesszimistábbak máris kezdhetik leporolni az orosz nyelvkönyveket.

Atomháború

Az előző pont logikus következménye is lehet, de van még pár kockázati tényező Putyin mellett. Név szerint: Donald Trump, Kim Dzsongun,  Mamnoon Hussain (Pakisztán elnöke), Ali Hámenei (Irán legfőbb vezetője) és Benjámin Netanjahu. A politikusok jellemén kívül a probléma igazából az egyre növekvő feszültség, aminek következtében nem hogy leszerelnék a nukleáris fegyvereket, de még fejleszteni is akarják azokat, meg ide-oda telepíteni a világban. Az elmúlt 71 évben megúsztuk ugyan a bevetésük nélkül, de ki tudja, mikor fajul odáig a helyzet, hogy valaki rátenyerel a piros gombra!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.