Design

Nagy a baj: többségünk észre se veszi, ha kamufotót lát

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.28 | 07:12

Nem csak álhíroldalból van eszméletlenül sok, de fotómanipulációból is. Ahogyan sokan a kamuhíreket se szűrik ki, úgy a többség a manipulált fotókon se látja a csalást...

(kép: Pixabay)

„A statisztika eléggé elkeserítő, a többség helyes tippjeinek aránya a véletlennel egyenértékű. Mindez azt mutatja, hogy ijesztően könnyű megtéveszteni az embereket az álhírekkel” – mondja a kutatást vezető Sophie Nightingale, a University of Warwick doktorandusz hallgatója.

A fotómanipuláció aligha nevezhető új jelenségnek. A fotósok a fényképészet hajnalától kezdve képesek manipulálni képeiket, a 19. században például rengeteg kép készült szellemekről és tündérekről ezzel a módszerrel. Most, hogy a digitális technológia egy igen magas szintet elért, még könnyebb manipulálni a képeket.

„Még sosem volt ilyen könnyű képet hamisítani, mint napjainkban. Létezik egy sor számítógépes program is, amely a módosításokat felismeri, ezzel együtt mégis keveset tudunk arról, hogy milyen arányban ismerik fel az emberek a manipulált képeket” – teszi hozzá Nightingale.

A kutatás során a több mint 700 online résztvevőnek 10 különböző fotót mutattak: öt valódit és öt manipuláltat. A résztvevők többsége férfi volt, és átlagéletkoruk 26 év körül alakult.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
A 7 legcikibb randi típus
  • szerző:nuus
  • 2018. 07. 21.
A következő cikkek betöltése folyamatban...