Design

Nagy a baj: többségünk észre se veszi, ha kamufotót lát

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.28 | 07:12

Nem csak álhíroldalból van eszméletlenül sok, de fotómanipulációból is. Ahogyan sokan a kamuhíreket se szűrik ki, úgy a többség a manipulált fotókon se látja a csalást...

(kép: Pixabay)

„A statisztika eléggé elkeserítő, a többség helyes tippjeinek aránya a véletlennel egyenértékű. Mindez azt mutatja, hogy ijesztően könnyű megtéveszteni az embereket az álhírekkel” – mondja a kutatást vezető Sophie Nightingale, a University of Warwick doktorandusz hallgatója.

A fotómanipuláció aligha nevezhető új jelenségnek. A fotósok a fényképészet hajnalától kezdve képesek manipulálni képeiket, a 19. században például rengeteg kép készült szellemekről és tündérekről ezzel a módszerrel. Most, hogy a digitális technológia egy igen magas szintet elért, még könnyebb manipulálni a képeket.

„Még sosem volt ilyen könnyű képet hamisítani, mint napjainkban. Létezik egy sor számítógépes program is, amely a módosításokat felismeri, ezzel együtt mégis keveset tudunk arról, hogy milyen arányban ismerik fel az emberek a manipulált képeket” – teszi hozzá Nightingale.

A kutatás során a több mint 700 online résztvevőnek 10 különböző fotót mutattak: öt valódit és öt manipuláltat. A résztvevők többsége férfi volt, és átlagéletkoruk 26 év körül alakult.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló