Divat

Felkavaró tartalom, ezért lesz tilos a szőrmebunda New Yorkban is!

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.13 | 15:18

Lassan a Nagy Almában sem lehet már legálisan ehhez a kegyetlen luxuscikkhez jutni.

Május 15-én New York történelmi lépésre készül: a városi tanács be szeretné tiltani az állati szőrmék előállítását és kereskedelmét is. Los Angeles és San Francisco már meghozta ezt a rendelkezést, több világvárossal egyetemben. Londonban egyelőre csak a Fashion Week idejére szólt a korlátozás, ám a tengerentúlon Corey Johnson hajthatatlannak tűnik. A 36 éves demokrata beadványa igazi változást hozhat a Nagy Almába.

A szőrme-pártiak persze amellett érvelnek, hogy többszáz munkahely szűnhet így meg. Ez elég gyenge kifogás azzal a brutalitással szemben, amit a védtelen állatok elszenvednek. A szőrme-kereskedelem bugyraiba bepillantani: kész horror. Kezdve a Canada Goose által állított, kojotok és egyéb emlősök lábát célzó csapdáktól…

via GIPHY

melybe az állat belelép, majd fokozatosan kihül, kiszárad és elvérzik. Napokig tart az agóniája, mire rátalálnak, és egy fejlövéssel rövidítik meg szenvedéseit. A védtelen jószágok kínjukban még a saját végtagjuktól is megválnának, csak hogy szabaduljanak.

via GIPHY

A teljes testet érintő kelepcék sem sokkal jobbak – ott is több órás haláltusa várhat az áldozatra. A fulladásra építő, vizes csapdák tíz – gyötrelmes – perc alatt gyilkolják le a pánikba esett bundást. A tenyésztőknél sem mindig jobb a helyzet: zsúfolt, piszkos almokon osztoznak az állatok, akiket néha élve nyúznak meg. A „humánus” likvidálás az árcédulán egy átverés, ami miatt még több bőrt lehet lehúzni a vásárlókról.

via GIPHY

Azok az állatok élni akartak volna, nem önként adják oda a testüket borító bundát. Ráadásul New York nem a sarkvidéken van, így különösebben szükség sincs az ilyen vastag termékek viselésére. A gazdagság groteszk szimbóluma csak, ami valójában: felesleges cicoma. Főleg, hogy gyönyörű és meleg műszőrme holmival pótolható is a hiánya a gardróbunkban.

Ha a döglött állatról lefejtették a külső hámtakarót, akkor az egy bomlásnak induló anyag lesz, amit kezelni kell. A természetes folyamatokat megakadályozó, gyakran mérgező vegyszerek – ammónium, formaldehid, króm – kerülnek ilyenkor belé: ezek a levegőbe és az emberi bőrbe is bejuthatnak. A szőrme- és bőrkikészítő üzemek hírhedt környezetszennyezők –  a vegán, vagy újrahaszosító opciók még nagyon gyerekcipőben járnak, de vannak már ígéretes kísérletek ezen a területen is.

 

View this post on Instagram

 

When in doubt, wear RED ?

A post shared by Furshion (@furshion.nl) on

A szőrme-iparon van a világ szeme mostanság. Csúcstervezők tagadják meg az állati eredetű anyag használatát, aktivisták provokálják a hírességeket, és számos nagyváros már indexre is tette ezeket a termékeket. New York ezen iparágának is volt ideje felkészülni a küszöbön álló változásra, főleg, hogy a lakosság 75 százaléka is Johnson mellett áll ki. A jövő társadalmaiban nincs helye az erőszakosan lenyúzott bundának, inkább az együttérzés és a könyörület az, amire szükség van, fejti ki a Medium.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.