Divat

Gördeszkától a természet makrovilágáig – elképesztően menő kollekciót mutatott be a Fjällräven

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.07 | 12:18

A Kånken Art limitált kollekció idén ötödik alkalommal egyesíti a művészet és a természet iránti elköteleződést. Tervezője, a gördeszkákon, albumborítókon és plakátokon megjelenő merész punk és fanzine dizájnjairól nemzetközileg elismert Mander az organikus formákat és mintákat ötvözte az 80-as évek gördeszkás kultúrájával, így alkotva meg a Fjällräven számára egy merész és bonyolult víziót a természetről. A Kånken Art 2023-ban a városi szabadságot hirdeti a természet erején keresztül.

Az eredetileg svéd iskolásoknak készült Kånken hátizsákot elsőként 1978-ban mutatták be, azonban sokoldalú funkcionalitásának és tartósságának köszönhetően hamar az egyik legnépszerűbb Fjällräven termékké vált. Az elmúlt 45 évben a hátizsák dizájnja szinte alig változott, ám az anyag-, szín- és méretválasztéka időről időre megújul. A Kånken termékcsaládban immár ötödik alkalommal ölt testet a művészet és a természet összekapcsolódása. 

A Fjällräven a svéd illusztrátor, grafikus és művész Mandert, polgári nevén Martin Andert kérte fel, hogy tervezze meg a Kånken Art idei kollekcióját. A limitált kiadású hátizsákok tervezése során Mander a 80-as évek városi gördeszkás kultúrájának jegyeit vette alapul, amelyet a természetben található formákkal és mintákkal vegyített a saját, egyedi stílusában.

Bár a tervező saját bevallása szerint is inkább városi ember, a világjárvány kezdeti időszakában sok időt töltött a természetben. Családjával ekkor a gyönyörű tájairól ismert Sörmlandban élt, és gyakran sétáltak, túráztak a közelükben lévő erdőkben. A szabadban töltött minőségi idő a benne lévő művészt is megérintette.

Elkezdtem keresni a természetben fellelhető struktúrákat és mintákat, majd lerajzoltam őket a saját stílusomban. Minél közelebbről néztem, annál több struktúra jelent meg például a köveken, a leveleken, a gombákon és a mohán. Ez lett aztán az alapja annak az ismétlődő mintázatnak, ami a Kånken-en látható

 – mondta Mander, aki szerette volna, ha az idei Kånken Art projekthez különleges művészi kellékek is tartoznak. A Kånken Art Plus egy tolltartót és egy vázlatfüzetet is tartalmaz, amelyek ugyanazokból az élénk vagy szürkeárnyalatos mintás textilekből készülnek, mint a többi limitált hátizsák.

Idén a Kånken termékpalettája egy új mérettel és hat új színnel bővül

A Kånken hátizsákok az önkifejezéstől a hétvégi kiruccanásokig minden igénynek megfelelnek, jól mutatja ezt az is, hogy világszerte, korosztálytól, nemtől és társadalmi rétegtől függetlenül viselik. A 2023 őszi/téli szezonban a Kånken család egy nagytestvérrel bővül; a minden eddiginél nagyobb – 30 literes – Kånken Weekender sokoldalú társ a hétvégi kirándulásokhoz vagy az aktív hétköznapokhoz, amely háton, keresztben vagy kézben fogva egyaránt hordható. A Kånken hátizsákok színválasztéka is növekszik. Az elragadó Khaki Dust, a merész Colbalt Blue, az erőteljes Apple Mint, a vibráló Kantarell, a mély Foliage Green és az üde Peach Sand kombinációja már elérhető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló