Divat

Az óceánok szemetéből csinálnak menő ruhákat, Pharrell Williams is szereti

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.10 | 15:34

165 millió tonna szemét úszkál jelenleg a világ tengereiben és óceánjaiban. Egy New York-i startup úgy gondolja, hogy ekkora mennyiség nyersanyagnak se kevés, és még ingyen is van számukra. A probléma megoldása: fonalat gyártanak a kiszuperált műanyagpalackokból, és menő ruhákat készítenek.

bionickabat2

 

A szemétbe került műanyagpalackokból készít fonalat, illetve ruhákat egy New York-i székhelyű startup. A Bionic Yarn, amelynek Parell Williams a kreatív igazgatója, 2009-es alapítása óta olyan cégekkel dolgozott együtt mint a GAP, az O’Neill, vagy G-Star, amelyek például a farmereikbe, illetve kabátokba használták a kiszuperált palackokból előállított fonalakat.

A divatipar azonban csak az egyik lehetséges felhasználási terület: az anyagot például a hajók szigetelésénél, vagy a bútorgyártásban is lehetne hasznosítani.

Kevesebb energiát igényel

Az eljárás lényege, hogy a begyűjtött palackokat ledarálják, majd felmelegítik és vékony szálakat húznak ki belőle. Az így elkészült műanyagfonalat pedig például gyapjúval kombinálják.

Bizonyított, hogy az újrahasznosított polimerek előállítása jóval kevesebb energiát igényel, mint a szűz poliészterek gyártása

– mondta Huffington Postnak Timo Rissanen. A New York Design School divattervezéssel és fenntarthatósággal foglalkozó szakembere szerint emellett a cég egy másik fontos problémára is ráirányította a figyelmet: az óceánokban lebegő szemétkupacokra.

Úszó szemétdombok

A Bionic Yarn az elmúlt három évben hét millió palackot alakított át, a forrás azonban sajnos kimeríthetetlennek tűnik.

A Világgazdasági Fórum és a Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint ugyanis jelenleg több mint 165 millió tonnányi műanyagszemét úszkál a világ tengereiben és óceánjaiban. Ez a mennyiség ráadásul minden évben 8,8 millió tonnával növekszik. A jelentés szerint ha nem teszünk valamit, akkor 2050-re a súlyát tekintve már több szemét lesz a vizeinkben, mint hal.

 

bionickabat

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Megszűnés szélén áll a Tumblr
  • szerző:nuus
  • 2023. 11. 10.