Divat

A bíbor lesz 2018 legmenőbb színe

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.08 | 09:11

Egészen pontosan ez a szín: "PANTONE 18-3838 Ultra Violet+. De szigorúan szóközzel írva, mert ha anélkül írjuk, akkor egy szabad szemmel nem látható színárnyalatról beszélünk.

Forrás: Pixabay

Az év színe mindig sokat elárul a divat, a dekor és a design trendekről, és azt is visszatükrözi, amire a világunknak szüksége van, mondta az év színe kapcsán Laurie Pressman, a Pantone Color Intézet alelnöke. 2017 színe az élénkzöld volt, ami az élet megerősítésének szimbóluma. De mit mond majd a jövő évről a bíborszín?

A Pantone szerint ez az árnyalat

drámai módon provokatív és elgondolkodtató, az eredetiséget, a leleményességet és a jövőbe látó, vizionárius gondolkodást szimbolizálja.

A bíbor olyan művészek színe, mint Jimi Hendrix, Prince vagy David Bowie, és utal a hatalmas és határtalan éjszakai égboltra, a kozmosz titkaira, a meditációs terekre is, sőt Alice Walker Color Purple című regényében a bíbor az Isten által adományozott szépség színe is. De ennél sokkal földhözragadtabb dolgok is kötődnek ehhez a színhez. A bíbor  politikailag, legalábbis Amerikában, a bizonytalanságot jelképezi, pontosabban azt, amikor az ember se nem demokrata (kék), se nem republikánus (piros), hanem valami más úton halad. De a kaliforniai bozóttűz kapcsán frissen kiadott vészjelzés színe is a bíbor, és nem azt jelenti, hogy semmi vész, hanem épp ellenkezőleg. Az egy olyan durva állapotot jelez, amire Ken Pimlott, a Kaliforniai Erdészeti és Tűzoltóügyi Igazgatóság igazgatója azt mondta:

Eddig még soha nem használtuk ezt a színt.

A bíborban tehát benne vannnak a kozmosz rejtelmei, a luxus és a hatalom, a feltételezett politikai bizonytalanság, a pusztító és ellenőrizhetetlen veszély, és Prince is, de akkor járunk a legjobban, ha ez utóbbira összpontosítunk a tűzvész helyett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.