Egészség

Nem árt tudni! Így kezdik ki az arcbőrt a szájmaszkok

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.05 | 10:48

Nem mindegy, milyen maszkot hordunk.

A koronavírus-járvány terjedése miatt ma már alig van olyan hely Magyarországon, ahol nem kötelező a maszk viselése, hiszen ezzel bizonyítottan csökkenthető a fertőzés kockázata. A bőrünk ugyanakkor nehezebben alkalmazkodik az új körülményekhez, mert a lehelet által bennmaradt pára miatt könnyen irritálódhat. Ackermann Helga kozmetikus-sminktetováló azt javasolja, a nők lehetőség szerint próbáljanak smink nélkül maszkot viselni, de vásárlás előtt érdemes a bőrhidratálók csomagolását is átnézni, hogy milyen nedvességmegkötő összetevőket tartalmaznak.

Fotó: Pixabay

Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, de ma már hétköznapi viseletnek számít az orrot és a szájat eltakaró maszk. A koronavírus-járvány második hullámának berobbanását követően nemcsak zárt térben, hanem egyes nagyvárosok közterületein is kötelezővé tették a maszk viseletét, ezzel is elősegítve a betegség terjedésének visszaszorítását.

Ugyan a maszk bizonyítottan magas fokú védelmet nyújt a kórokozók ellen, egyre többen tapasztalják, hogy az arcbőrre rossz hatással van, mert gyulladt pattanásokat okoz. Ackermann Helga kozmetikus-sminktetováló arról beszélt, a bőr rendkívül érzékeny téma, sokszor még a bőrgyógyászok is csak hosszú kísérletezéssel tudnak eredményt elérni, ezért kiemelten fontos az elővigyázatosság és a megelőzés.

„A bőrünk is lélegzik, ez az úgynevezett láthatatlan vízleadás folyamata. A maszkok miatt viszont a lehelet által megragad az arcunk előtt a pára, amitől a bőr irritálódhat. A problémákat pedig tovább fokozhatja a folyamatos dörzsölődés is. Mivel a bőrünk folyamatosan elszarusodik és körülbelül egy hónap alatt megújul, ha rendesen kezeljük, a pattanásokkal nem lehet baj. De ha valaki kapargatja vagy rosszul kezeli, akkor hegesedhet a bőr, ami esztétikai szempontból előnytelen lehet” – magyarázta a szakértő.

Nem mindegy, mi van a bőrhidratálóban

Ackermann Helga azt tanácsolja, a nők próbáljanak meg smink nélkül maszkot viselni, ezzel is csökkentik a pattanások kialakulásának kockázatát. Ha mégis kifestenék magukat, akkor otthoni ápolásnál a letisztítás ezekben az időkben hatványozott szerepet játszik.

Mint fogalmazott, érdemes bőrhidratáló készítményeket is használni. Bár bőrtípus függő, a magyar nagy átlaga vízhiányos bőrrel rendelkezik, ami az idő haladtával mélyrétegi vízhiánnyá változik át.

A kozmetikus-sminktetováló szerint érdemes mindig átolvasni a bőrhidratálók csomagolásán fellelhető összetevőket.

„A hyaluron manapság nagyon trendi lett a kozmetikában, nem véletlenül, mivel magához láncolja a vizet, nagyon jó nedvességmegkötő tulajdonságokkal bír. Szintén ebbe a kategóriába sorolható a shea vaj, a rózsaolaj vagy a ligetszépe olaj is. Emellett az E-vitamin is nagyon jó a ráncok, barázdák ellen, valamint az ásványi anyagokban gazdag termékek is remek választások lehetnek” – tette hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló