Egészség

A dohányzás látásvesztéshez is vezethet

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.11 | 14:48

Egy friss kutatás szerint a dohányzás és a látásvesztés között épp olyan szoros összefüggés van, mint amilyen a dohányzás és a tüdőrák között.

A dohányos ember négyszer nagyobb eséllyel veszíti el a látását, mint egy olyan ember, aki soha életében nem gyújtott rá. A dohányfüstben lévő vegyületek ugyanis olyan biológiai változásokat idéznek elő a szemben, amely számos szembetegség kialakulásához vezethet. Ilyen például az időskori makula degeneráció, a szürkehályog és pajzsmirigy eredetű szembetegség. További gyakran előforduló probléma emellett az uveitis és a színlátás romlása.

A British Medical Journal című szaklapban öt időskori makula degeneráció-esetet vizsgáltak a szakemberek, ami az Egyesült Királyságban a vakság leggyakoribb oka. Mint kiderült, a probléma szorosan összefügg a dohányzással, és évente 120 ezren veszítik el látásukat emiatt.

David Cartwright, az Eye Health UK szakembere szerint az Egyesült Királyságban élő hétmillió dohányos nincs tisztában azzal, hogy káros szenvedélyük látásvesztést is okozhat: konkréten 10 százalék alatt marad azok aránya, akik a kockázattal tisztában vannak. Ezzel szemben 92 százalék tud a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggésről, illetve 87 százalék hallott már a dohányzás és a szívbetegségek közötti asszociációról.

kép: noridah yazid fotója a Pexels oldaláról


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.